Politie Amsterdam zet verdachten met foto online

Nieuwe bevoegdheden AIVD

Spam naar bedrijven wordt verboden

De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel tot wijziging van de Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Het ontwerp-wetsvoorstel is nog niet openbaar en gaat eerst naar de Raad van State voor advies. “Het wetsvoorstel heeft tot doel een effectievere en effici?ntere taakuitvoering van de AIVD en MIVD mogelijk te maken en de mogelijkheden op het terrein van gegevensverwerking en samenwerking te vergroten”, aldus een persbericht van de ministerraad.

De aankondiging bevat weinig details maar verwijst naar een eerdere brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van de aanslagen in Madrid. Daarbij ging het om bevoegdheden voor data-mining door de inlichtingendiensten en rechtstreekse toegang tot de databanken van derden. Uit de aankondiging van de ministerraad blijkt nu duidelijker dat het daarbij gaat om bestanden van bedrijven: “In het wetsvoorstel wordt de basis gelegd om nog te bepalen bestuursorganen, vervoerders zoals luchtvaartmaatschappijen en financi?le dienstverleners te verplichten informatie aan de AIVD en MIVD te verstrekken. Momenteel vindt verstrekking van informatie door instanties en organisaties ? op een aantal uitzonderingen na ? op vrijwillige basis plaats. In het belang van het tegengaan van terroristische aanslagen en andere bedreigingen van de nationale veiligheid is deze afhankelijkheidspositie in een aantal gevallen niet langer wenselijk.”

Ook lijkt het ontwerp-westvoorstel aan de AIVD dezelfde bevoegdheden toe te kennen die eerder via de wet vorderen gegevens aan politie en justitie zijn toegekend: “Momenteel zijn aanbieders van openbare telecommunicatiediensten zoals genoemd in de Telecommunicatiewet wel verplicht gegevens te verstrekken aan de inlichtingendiensten. Dit wordt in het wetsvoorstel uitgebreid tot aanbieders van openbare communicatiediensten, waardoor bijvoorbeeld ook webhosts onder de verplichting zullen vallen.”

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.