Gevraagd: nominaties Big Brother Awards 2005

Politie Amsterdam zet verdachten met foto online

Nieuwe bevoegdheden AIVD

De politie Amsterdam publiceert foto’s van verdachten op haar website. Eerder ging de politie Rotterdam hier in mei en juni ook toe over naar aanleiding van de ernstige voetbalrellen rondom de wedstrijd Feyenoord-Ajax op 17 april 2005.

Het College bescherming persoonsgegevens is in augustus een onderzoek gestart naar de publicatie van foto’s van verdachten op internet. “Gezien de mogelijk verstrekkende en langdurige gevolgen die verspreiding van hun foto via internet voor individuen kan hebben, dient dit opsporingsmiddel met grote zorgvuldigheid te worden ingezet”, aldus het CBP.

Vooral het feit dat foto’s op internet niet zomaar te verwijderen zijn uit zoekmachines en nog lang kunnen rondzwerven, kan verstrekkende gevolgen hebben voor personen die achteraf gezien onschuldig blijken te zijn. Het gevaar van eigenrichting speelt ook mee.

In maart 2004 sprak minister Donner zich nog uit tegen de publicatie van foto’s van veelplegers op internet. Donner zei dit in antwoord op Kamervragen van Vos (GroenLinks) naar aanleiding van de nieuwjaarstoespraak van de Utrechtse korpschef Vogelzang. Deze pleitte ervoor dat de politie gegevens over veelplegers op internet zet, in sommige gevallen met foto’s erbij.

Volgens Donner werkt het publiceren van foto’s op internet of in wijk- en buurtkrantjes echter het risico van vergissingen en eigenrichting in de hand. “Het tonen van foto’s van veelplegers aan een veel breder publiek dient naar het oordeel van het Openbaar Ministerie echter geen ander doel dan ‘naming and shaming'”. Het Openbaar Ministerie mag volgens Donner wel foto’s openbaar maken om de hulp van het publiek in te roepen bij het vaststellen van de identiteit van verdachten. Maar dit middel wordt gereserveerd voor ernstige delicten en niet voor het veelvuldig plegen van winkeldiefstal.

De foto’s van de Amsterdamse foto’s hebben veelal betrekking op misdrijven waarbij geweld is gebruikt, zoals diefstal met geweld. Maar er zit ook een poging van geldopname met een vervalst paspoort tussen.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.