Amnesty en XS4ALL voor vrijheid van meningsuiting

Onderzoek naar de identificatieplicht

Zalm: banken krijgen toegang tot GBA

Buro Jansen & Janssen is een onderzoek gestart naar de gevolgen van en klachten over de identificatieplicht. Sinds de invoering van de identificatieplicht komen er slechts heel beperkt cijfers en ervaringen naar buiten over de feitelijke toepassing van deze relatief nieuwe bevoegdheid voor de politie. Buro Jansen & Janssen wil onder andere door het verzamelen van concrete klachten en meldingen een overzicht proberen te krijgen van het gebruik van de identificatieplicht door opsporingsinstanties. “Deels om beter zicht te krijgen (ook om de broodje-aapverhalen te scheiden van wat er nu werkelijk in de praktijk gebeurt) en deels om ook een overzicht te geven van mogelijkheden om te procederen, te klagen en je te verzetten”, aldus buro Jansen & Janssen.

Het onderzoeksbureau wil klachten en ervaringen verzamelen en heeft hiervoor een meldpunt geopend op de website www.identificatieplicht.nl. Daarnaast wordt een folder verspreid via onder andere de bibliotheken. Bovendien wil het bureau onderzoek doen naar cijfers en registraties binnen politie en justitie, eventueel met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur.

Het onderzoek moet resulteren in een publicatie waarin ook een historisch overzicht wordt gegeven van het debat rondom de identificatieplicht en een inventarisatie van kritiek uit wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke hoek.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.