Onderzoek naar de identificatieplicht

Zalm: banken krijgen toegang tot GBA

Sony rootkit ook in Nederland

Minister Zalm van financi?n wil dat banken en verzekeringsmaatschappijen toegang krijgen tot de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Dat heeft Zalm op 17 november in een debat in de Tweede Kamer bekend gemaakt. Zalm wil dat de banken via het nieuw in te voeren Burgerservicenummer (BSN) toegang krijgen tot de gemeentelijke administratie waarin onder andere naam en adressen van burgers zijn opgeslagen.

CDA en VVD steunen de minister in zijn plan. Volgens de partijen kunnen banken nu niet goed de identiteiten van hun klanten controleren. Dat is een opmerkelijk standpunt aangezien voor het openen van een bankrekening een geldig legitimatiebewijs verplicht is. Bovendien worden alle rekeninghouders op dit moment door de banken gevraagd een kopie van hun paspoort in te leveren. Zalm is over de kwestie in gesprek met de Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars en zal daar begin volgend jaar op terugkomen.

VNO/NCW voorzitter Wientjes heeft ook gepleit voor toegang tot het GBA voor het bedrijfsleven. “In Duitsland en andere landen valt het GBA gewoon te raadplegen. Wij roepen: privacy!.” Het College bescherming persoonsgegevens uitte eind oktober in een brief aan de Tweede Kamer nog kritiek op het wetsvoorstel voor het BSN. Het CBP vond dat het wetsvoorstel in elk geval iets over toegang voor het bedrijfsleven moet regelen in plaats van het geheel onbesproken te laten. “Over de (on)wenselijkheid en de gevolgen hiervan zwijgt het wetsvoorstel in alle talen.”

Hoewel Zalm hoopt met de toegang voor de banken juist identiteitsfraude te bestrijden, waarschuwde het CBP dat ten gevolge van het BSN de identiteitsfraude juist zal toenemen. “Door de veel bredere toepassing van het BSN zal deze vorm van identiteitsdiefstal aanzienlijk lucratiever worden en dus vaker voorkomen en grotere gevolgen hebben. Het wetsvoorstel gaat aan dit probleem voorbij.”

De invoering van het BSN is ondertussen vertraagd waardoor invoering per 1 januari 2006 niet meer gehaald wordt. De overheid is op dit moment bezig met een bijzonder complexe invoering van nauw samenhangende elektronische systemen zoals het Burgerservicenummer, het Elektronisch Pati?nten Dossier, DigiD en de elektronische Nederlandse Identiteitskaart (eNIK). Een overzicht van al deze initiatieven binnen het zogenaamde project Andere Overheid is door Minister Pechtold op 8 november aan de Tweede Kamer gestuurd.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.