Amnesty en XS4ALL voor vrijheid van meningsuiting

Amnesty en XS4ALL zijn een campagne gestart om jongeren te informeren over de vrijheid van meningsuiting en toegang tot informatie op internet.

Op de website wordt jongeren gevraagd om de situatie in Tunesi? en Wit-Rusland in kaart te brengen. De komende tijd wordt actie gevoerd voor gewetensgevangenen die vastzitten omdat zij actief waren op internet. Op de website wordt informatie gegeven over de gevolgen van de bewaarplicht verkeersgegevens op de vrijheid van meningsuiting. “Ook wil het ministerie van Justitie alles gaan bewaren wat iedereen op internet doet: mailen, surfen, chatten. Durf jij straks nog te zeggen wat je denkt?”

Volgens Amnesty en XS4ALL staat ook in Nederland en Europa de vrijheid van meningsuiting onder druk. Een voorbeeld daarvan is de inbeslagname van spandoeken tegen minister Verdonk. Tijdens het Weerwoordfestival in Amsterdam van 26 tot 29 januari 2006 wordt aan het thema aandacht besteed door middel van debatten.

De campagne haakt tevens in op de World Summit on the Information Society (WSIS) die 16-18 november in Tunis werd gehouden. Een uitgebreid verslag van deze conferentie is te vinden in de door Bits of Freedom gemaakte EDRI-gram special over de WSIS. Hierin komen ook de activiteiten van Bits of Freedom en European Digital Rights tijdens de WSIS aan de orde.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.