Schadevergoeding voor naakfoto op internet

Klacht tegen goudenkalf.com deels toegewezen

Nederland wil internationaal toezicht op beheer internet

De voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag heeft het Erasmus Universitair Medisch Centrum op 1 november deels in het gelijk gesteld in zijn klacht tegen de website goudenkalf.com. De website mag de naam van een wetenschappelijk onderzoekster van het Erasmus MC niet vermelden en moet bovendien 1000 euro betalen voor geleden immateri### schade.

De onderzoekster was op de website genomineerd als ‘Beste dierenbeul’ vanwege haar betrokkenheid bij dierproeven. Vlak voordat het kort geding diende heeft de beheerder van de website de personalia van de onderzoekster van de website verwijderd. Het Erasmus MC had 15.000 euro schadevergoeding ge###t van de websitebeheerder.

De rechtbank zegt in de uitspraak dat de beoordeling “in het spanningsveld [ligt] tussen het recht op vrijheid van meningsuiting enerzijds en het recht op bescherming van de eer en goede naam en de persoonlijke levenssfeer anderzijds”. De rechtbank stelt vast dat er tussen die belangen geen rangorde bestaat. “Welk van de belangen in het gegeven geval de doorslag behoort te geven, hangt af van [..]: de ernst van de misstand welke de publicatie op de website aan de kaak beoogt te stellen; de aard van de verwijten; de mate waarin deze verwijten waargemaakt kunnen worden of op goede gronden kan worden aangenomen dat deze waar zijn; de ernst van de verwachte gevolgen voor degenen die als zodanig genomineerd en gekozen worden”.

De rechtbank is van mening dat aan de nominering “hoge(re) eisen gesteld dienen te worden aan de mate waarin de gestelde feiten op basis waarvan iemand als zodanig wordt genomineerd ook daadwerkelijk op waarheid (kunnen) berusten”. Bovendien doet de kwalificatie dierenbeul “zonder meer afbreuk doet aan de eer en goede naam van de betrokken genomineerden” en “valt [geenszins] uit te sluiten dat deze personen of instellingen geconfronteerd worden met represailles als gevolg van deze nominatie”. Ook stelt de rechtbank vast dat het Erasmus MC een vergunning heeft voor de dierproeven.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.