Gevraagd: nominaties Big Brother Awards 2005

Schadevergoeding voor naakfoto op internet

Klacht tegen goudenkalf.com deels toegewezen

Een leraar aardrijkskunde van wie een naaktfoto op internet is verschenen, heeft van de rechtbank Den Haag een schadevergoeding toegewezen gekregen. De leraar, werkzaam aan een scholengemeenschap voor middelbaar onderwijs, had naakt geposeerd voor een amateurschildersgroep. De eigenaar van het atelier waar de groep bijeenkwam heeft tevens een foto van de leraar gemaakt en deze op internet te koop aangeboden.

De leraar zegt dat hij hierdoor in grote problemen is gekomen omdat de foto ook onder leerlingen op de school is gaan circuleren en binnen de school op diverse plaatsen is opgehangen. Hierdoor is het lesgeven op de school onmogelijk geworden volgens de leraar.

De rechtbank komt tot de slotsom dat de leraar geen recht heeft op een materiele schadevergoeding omdat hij “een risico genomen [heeft] dat hij in geschilderde of getekende vorm herkenbaar en ongekleed in de openbaarheid zou kunnen komen”. Wel heeft de leraar recht op een immateriele schadevergoeding die is vastgesteld op 4500 euro. Daarbij houdt de rechtbank rekening met de “penibele financiele situatie” van de atelierhouder.

Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm becommentarieert de uitspraak op de website van zijn kantoor SOLV en noemt de schadevergoeding “gezien de omstandigheden wel erg zuinig van de rechtbank. Daar zal [de leraar] niet eens de kosten van zijn advocaat voor kunnen vergoeden. Ter compensatie van het gebruik van andermans portret voor commerciele doeleinden worden doorgaans flinke schadevergoedingen toegewezen.” Hij noemt rechters “weinig consequent [..] in het toewijzen van schadevergoedingen”.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.