Klacht tegen goudenkalf.com deels toegewezen

Nederland wil internationaal toezicht op beheer internet

Nieuwe vragen Eerste Kamer over bewaarplicht

Van 16 tot en met 18 november vindt de VN top, de World Summit on Information Society (WSIS) plaats in Tunis, Tunesi###Minister Brinkhorst leidt tijdens de top de Nederlandse delegatie. Hoewel de top zich oorspronkelijk voornamelijk op de digitale kloof tussen de rijke landen en ontwikkelingslanden zou richten, lijkt nu het beheer van internet (en vooral de positie van de Amerikaanse overheid daarin) het belangrijkste thema te worden.

Allerlei non-gouvernementele organisaties spannen zich tijdens deze top in om toch over principiele kwesties te blijven spreken, zoals privacy versus veiligheid, vrijheid van meningsuiting en toegang voor ontwikkelingslanden tot steeds strenger beschermde kennis uit het Westen. De top kent meer dan 100 side-events. Een daarvan wordt georganiseerd door Hivos, in samenwerking met het Open Society Institute, specifiek over vrijheid van meningsuiting, onder de noemer ‘Expression under Repression’. Sjoera Nas van Bits of Freedom neemt hieraan deel als panellist op donderdag 17 november. Het panel wordt afgesloten door minister Brinkhorst van Economische Zaken.

De internet root zone file en de uitgifte van top level domeinnamen is door de Amerikaanse overheid uitbesteed aan ICANN. Vooral opkomende economische grootmachten zoals India, China en Brazilie willen dit beheer onderbrengen bij een inter-gouvernementele organisatie zoals bijvoorbeeld de Verenigde Naties.

Nederland sluit zich aan bij de Europese Unie en is daar geen voorstander van. De EU streeft wel naar “internationalisering van het toezicht op het Internet en pleit voor een gedeelde verantwoordelijkheid en passende betrokkenheid van overheden bij het toezicht van Internet. Stabiliteit, continuiteit en een betrouwbaar regelgevend kader staan het hoogst in het vaandel”. De Amerikaanse overheid wijst een dergelijk toezicht af. Mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen dat de vrijheid van meningsuiting op internet in gevaar komt wanneer landen als China meer controle krijgen over het beheer van internet.

De lokatie van de top in Tunesie is omstreden. Tunesie heeft een slechte naam op het gebied van mensenrechten en veroordeelt beheerders van websites regelmatig tot lange gevangenisstraffen. Omdat bovendien lokale Tunesische mensenrechtenorganisaties gedwarsboomd worden in hun deelname aan de top, organiseren internationale mensenrechtenorganisaties tegelijkertijd een tegentop, de Citizens’ Summit on the Information Society (CSIS) waar onderwerpen zoals mensenrechten en vrijheid van meningsuiting aan de orde komen.

In de aanloop naar de WSIS organiseerden de Nederlandse ontwikkelingsorganisaties Hivos, OneWorld en IICD op 3 november in Den Haag het congres Fill the Gap. Bits of Freedom verzorgde tijdens het congres de organisatie lezingen en een debat. Een centraal thema tijdens het congres was de terrorismemaatregelen in het westen die ingrijpen op mensenrechten en vrijheid van meningsuiting. Hierdoor is het voor westerse landen moeilijker geworden om ontwikkelingslanden terecht te wijzen wanneer zij de vrijheid van meningsuiting of de privacy schenden. Gus Hosein van Privacy International gaf in zijn keynote tijdens het congres talloze voorbeelden waaruit blijkt dat westerse landen in rap tempo elementaire grondrechten afbreken in het kader van terrorismebestrijding. De deelnemers aan het debat hadden tegenstrijdige verwachtingen over de mate waarin internet bestand zal blijken tegen censuur en controle. Eerste Kamerlid Hans Franken was optimistisch en verwachtte dat de censor op den duur de strijd zal verliezen. Europarlementarier Edith Mastenbroek wees echter op de effectieve controle op het internetgebruik in China: “Alleen voor technisch zeer bekwamen is aan de controle te ontkomen”. Zij riep de bevolking in westerse landen op zich meer te verzetten tegen maatregelen die de vrijheid van meningsuiting en privacy aantasten.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.