Belastingdienst zoekt testers Linux en Mac

Identificatieplicht is een gewenningsproces

Rechtzaak tegen 'dierenbeul' verkiezing

Minister Donner heeft in antwoord op Kamervragen over de identificatieplicht van De Wit (SP) gezegd dat het geven van dubbele boetes bij de identificatieplicht niet kan worden beschouwd als bijvangst. In veel gevallen worden boetes voor het niet kunnen tonen van een identificatiebewijs gegeven aan personen die bijvoorbeeld ook een boete krijgen wegens fietsen zonder licht. Maar volgens Donner gaat het slechts om scherpe handhaving. “Om het gewenningsproces zo snel mogelijk te laten verlopen is door het Openbaar Ministerie een aanwijzing gegeven voor een verscherpt handhavingsbeleid. Er is dus geen sprake van zogenoemde bijvangst.”

De minister kan niet vertellen hoe vaak minderjarigen beboet worden (tussen 14 en 18 jaar), daarover zijn geen cijfers. De minister denkt niet dat de 12.000 zaken uit de eerste helft van 2005 die moeten voorkomen bij de rechter tot capaciteitsproblemen zullen leiden.

Op de zorgen van de Nationale Ombudsman over gevallen waarbij mensen zich melden als getuige van een ongeval en vervolgens beboet worden omdat zij zich niet kunnen legitimeren, gaat de minister inhoudelijk niet in. Donner zegt daarover slechts: “Het is mij niet bekend dat de N.O. ook bevoegd is de maatschappelijke gevolgen van wetten te beoordelen”.

In 2008 wordt de wet op de identificatieplicht geĆ«valueerd. Donner wil dit niet vervroegen. “Wel heb ik de Kamer toegezegd dat ik het komende half jaar samen met het Openbaar Ministerie zal bezien of er indicaties zijn dat deze regelgeving wordt toegepast voor snel financieel gewin of op discriminatoire wijze.”

  • Vragen van het lid De Wit (SP) aan de minister van Justitie over klachten inzake de identificatieplicht. (Ingezonden 24 augustus 2005) Kamervragen met antwoord 2005-2006, nr. 163, Tweede Kamer

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.