• Menu

0 recente resultaten

Agenten gluren in dossier Van Persie

Meer dan tweehonderd Rotterdamse politieagenten hebben geprobeerd het elektronisch dossier in te zien over het onderzoek naar de vermeende verkrachting door voetballer Robin van Persie.

Geen van de agenten had de bevoegdheid om het dossier te bekijken omdat zij geen deel uitmaakten van het onderzoeksteam. De pogingen om het beveiligde bestand binnen te komen, zijn geregistreerd door het computersysteem van de Rotterdamse politie. Alle agenten hebben thuis een brief thuis ontvangen van korpschef Meijboom met de vraag waarom zij in het dossier wilden kijken.

Het gegluur heeft geen gevolgen voor de betrokken agenten. “Dit was geen onderzoek, maar een leermoment om het korps verder te professionaliseren”, aldus de politie tegenover de Telegraaf.

Uit onderzoek van het Centrum voor Politiewetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam van april 2004 blijkt dat politieagenten in Nederland massaal gebruik maken van de politie informatiesystemen voor privé-doeleinden. De agenten kunnen makkelijk via de computer informatie opvragen over kentekens van auto’s en gegevens over verdachten en veroordeelden. Het misbruik van politie informatiesystemen voor privé-gebruik blijkt binnen de politie echter een geaccepteerd verschijnsel. Politieagenten zien het gebruik van de informatie als een ‘beroepsvoordeeltje’.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag