Agenten gluren in dossier Van Persie

Open-sourcegemeenschap bloeit alleen 'in het wild'

Consumentenbond hekelt kopieerbeveiligingsdrift

Ruben van Wendel de Joode wilde met zijn promotieonderzoek over de organisatiemodellen voor open-source gemeenschappen graag een handboek presenteren: hoe kan een bedrijf een succesvolle open-source gemeenschap rond haar eigen product bouwen?

Dat handboek komt er niet. De conclusie van zijn studie ‘Open source communities; and organizational perspective’ is dat open-source gemeenschappen zelf-organiserend zijn en uitsluitend ‘in het wild’ groeien.

Volgens Van Wendel de Joode worden open-source gemeenschappen gedreven door individuen en niet door bedrijven of instituties. Bedrijven die het open-sourceproces intern willen kopiƫren dreigen een spook na te jagen. In zijn promotieonderzoek vergelijkt Van Wendel de Joode de verschillende open-source licenties en onderzoekt de spanningen tussen de wijze waarop open source en free software gemeenschappen met het intellectueel eigendom omgaan en de wijze waarop bedrijven hun intellectueel eigendom beschermen.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.