Gebruik historische locatiegegevens voor sms-actie onwettig

Problemen met biometrisch paspoort

Donner: nut en noodzaak bewaarplicht staan vast

Minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties heeft het evaluatierapport van de praktijkproef biometrie naar de Tweede Kamer gestuurd. Tijdens de proef werden in de gemeenten Almere, Apeldoorn, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht 14.500 testversies van het nieuwe biometrische paspoort geproduceerd. Het nieuwe paspoort bevat een chip met daarin een gezichtsopname en twee vingerafdrukken. Deelnemers konden meedoen wanneer zij een regulier paspoort kwamen aanvragen onder het motto “Doe mee aan de praktijkproef biometrie en ontvang 10 euro korting!”

Pechtold wil uiterlijk eind augustus 2006 beginnen met de uitgifte van de nieuwe paspoorten. Dan loopt ook de uiterste datum af die de EU verplicht voor alle lidstaten heeft vastgesteld. Nederland gaat het nieuwe biometrische paspoort in fasen invoeren. Pechtold wil eerst een chip met een gezichtsopname in het paspoort invoeren. De vingerafdrukken komen er pas later bij.

Tijdens de proef is een aantal problemen rondom het paspoort aan het licht gekomen. Het maken van een digitale foto van het gezicht van de aanvrager blijkt voor de gemeenten zo lastig dat Pechtold besloten heeft dat voortaan ouderwetse, elders gemaakte pasfoto’s moeten worden ingeleverd die vervolgens gescand worden. “De ambtenaren zijn immers geen vakfotografen”, aldus de minister in een brief aan de Kamer. Ook het scannen van de vingerafdrukken blijkt problematisch. Vooral bij jonge kinderen is het vrijwel onmogelijk goede vingerafdrukken te maken. “Het gaat hierbij met name om de sterke vuist die baby’s kunnen maken”, aldus een rapportage van TNO die als bijlage in de evaluatie is opgenomen. Pechtold wil de problemen met vingerafdrukken van kinderen Europees aankaarten. Ook bij de gezichtscan van kinderen treden problemen op omdat het gezicht van jonge kinderen in vrij korte tijd verandert. Automatische verificatie van het gezicht zal daarom na verloop van tijd moeilijk of onmogelijk zijn.

Kamerlid de Wit (SP) heeft vragen gesteld aan Remkes en Pechtold over mogelijke fraude met het biometrische paspoort. Aanleiding vormen de presentaties op het hackers festival What the Hack waarbij methoden getoond werden om gegevens uit het biometrisch paspoort te stelen of te vervalsen (zie BOF nieuwsbrief 3.15 van 3 augustus 2005). Het Nederlandse bedrijf Riscure liet een methode zien waarmee de gegevens uit de chip in het biometrisch paspoort op afstand kunnen worden gekopieerd. De beide ministers willen experts bij de EU naar het probleem laten kijken. Op de gepresenteerde methodes van Ton van der Putte van Atos Origin om vingerafdrukken op simpele wijze te vervalsen, gaan de ministers niet in.

De ministers geven aan dat ze met een wetsvoorstel komen om de biometrische gegevens op te slaan in een centrale reisdocumentenadministratie, waarbij de gegevens online geverifieerd kunnen worden. “In dat wetsvoorstel zal naast de opzet van de administratie, ook de bescherming én de beveiliging van de administratie aan de orde komen, alsmede welke instanties toegang zullen krijgen tot deze administratie.” Met behulp van centraal opgeslagen biometrische gegevens kan ook de identiteit worden vastgesteld van personen die geen paspoort dragen. Remkes schreef de Kamer eerder dat deze mogelijkheid de uitvoering van de identificatieplicht moet ondersteunen.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.