Behandeling Computercriminaliteit II

Gebruik historische locatiegegevens voor sms-actie onwettig

Problemen met biometrisch paspoort

In navolging van het SMS-bombardement van de politie Rotterdam, wil nu ook een Limburgs politiekorps de historische locatiegegevens van mobieltjes gaan gebruiken van volstrekt onverdachte mensen. De politie Rotterdam heeft in meerdere opzichten een trend gezet toen ze 17.000 Rotterdammers een smsje stuurde omdat hun mobieltje op minder dan 6 kilometer afstand was van De Kuip ten tijde van de ernstige voetbalrellen dit voorjaar. In de sms stond: “Tijdens de voetbalrellen van 17 april 2005 was u nabij stadion De Kuip. De politie doet hiernaar onderzoek en vraagt uw medewerking. Zie politie: www.politie-rijnmond.nl.”

De Limburgse politie kondigde 7 september aan eveneens 10.000 mensen een smsje te willen sturen om getuigen te zoeken van een gewelddadige moord in Berg en Terblijt. Ook in de verantwoording naar het publiek kozen de woordvoerders van beide korpsen exact dezelfde bewoordingen. “Het is geen schending van de privacy, omdat we alleen de nummers hebben opgevraagd en niet de namen en adressen.” Dat is flagrant onjuist, aangezien alle identificerende gegevens persoonsgegevens zijn, en het gebruik ervan dus privacy-gevoelig is. Gevoelsmatig gaat het grootschalig opvragen van locatiegegevens van onverdachte mensen, alleen omdat ze mogelijk getuige kunnen zijn, nog een stap verder. Deze wijze van opvragen lijkt Bits of Freedom onwettig, zoals Sjoera Nas heeft betoogd in een opinie-artikel voor het Friesch Dagblad.

In Rotterdam werd artikel 126n van het Wetboek van Strafvordering ingezet, dat toeziet op het opvragen van namen en nummers van specifieke gebruikers, die bovendien verdacht worden van een misdrijf waar vier jaar of langer op staat. Het is zeer twijfelachtig of al deze 17.000 mensen hiervan verdacht werden, maar nog veel twijfelachtiger of de vervolgstap, het sturen van een smsje, wettelijk toegestaan gebruik is van deze bevoegdheid. Het College bescherming persoonsgegevens onderzoekt de actie.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.