CBP wil luisterende camera's

Nationaal mensenrechteninstituut

Behandeling Computercriminaliteit II

Het College bescherming persoonsgegevens, de Commissie Gelijke Behandeling, de Nationale ombudsman en het Studie- en informatiecentrum mensenrechten hebben een advies opgesteld over de oprichting van een Nederlands instituut voor de rechten van de mens (NIRM). Het advies met de titel ‘De daad bij het Woord’ is overhandigd aan minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties.

De opstellers concluderen dat in Nederland een groot aantal instellingen en organisaties zich bezighouden met het beschermen van de rechten van de mens, maar dat het ontbreekt aan een duidelijk aanspreekpunt. Daarnaast is er sprake van een gebrekkige coƶrdinatie van de werkzaamheden op het terrein van de mensenrechten en van lacunes bij het uitvoeren van internationaal voorgeschreven taken.

In het advies worden de mensenrechtelijke gevolgen van het antiterrorisme beleid genoemd als een voorbeeld waar het mis gaat. De terreur wetgeving wordt weliswaar “vanuit verschillende deelperspectieven [..] becommentarieerd, maar [..] een algehele visie ontbreekt”. Ook op andere terreinen zoals “de vrijheid van informatie in het digitale tijdperk, de rechten van het kind en mensenrechten en biotechnologie” ontbreekt volgens de opstellers zo’n visie.

Met het advies hopen de opstellers “een bijdrage te leveren aan het beĆ«indigen van de situatie waarin Nederland in gebreke blijft bij het monitoren van de naleving, en daarmee nationaal en internationaal, zowel voor (overheids)instanties als voor individuele burgers een herkenbaar onafhankelijk en deskundig aanspreekpunt voor mensenrechtelijke onderwerpen te mogelijk te maken”.

Minister Pechtold sprak op 3 september in Trouw nog zijn zorgen uit over grondrechten in Nederland. “Grondrechten van burgers staan onder druk”, aldus Pechtold. Vooral de antiterreur maatregelen zijn hier volgens Pechtold debet aan. “Die grondrechten hebben we door de eeuwen heen per centimeter bevochten, maar nu geven we ze per meter weg”, zegt hij in Trouw.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.