Open source petitie aangeboden

CBP wil luisterende camera's

Nationaal mensenrechteninstituut

Het CBP heeft zijn zegen gegeven aan het verschijnsel van de luisterende camera’s. Aanleiding is een proef in het het centrum van Groningen waarbij camera’s met een microfoon zijn uitgerust. De microfoons reageren op geluiden, zoals schreeuwen, en sturen daarmee de video opnames aan. “Zowel de beelden als de geluiden worden speciaal voor onderzoeks- en testdoelen opgeslagen. Naar het CBP aanneemt worden deze gegevens na afloop van het onderzoek niet verder bewaard”, aldus het advies van het CBP.

Het CBP ziet zelfs voordelen in de luisterende camera’s: “Door gebruik te maken van cameratoezicht met geluidsdetectie is het niet langer noodzakelijk continu beelden van de openbare ruimte vast te leggen. De camera’s worden pas geactiveerd bij een bepaald type geluid en geluidsniveau. De mate van inbreuk op de privacy neemt hiermee af. Wellicht kan deze wijze van cameratoezicht, onder voorwaarden, een voorbeeld zijn voor andere gemeenten. Cameratoezicht wordt zo immers zowel privacyvriendelijker als efficiĆ«nter bij de handhaving van de openbare orde.”

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.