Donner: nut en noodzaak bewaarplicht staan vast

Amsterdam krijgt stemmachines

CBP zeer kritisch over Digidoor

Volgens een aankondiging van de SDU heeft het bedrijf de aanbesteding gewonnen voor de levering van stemmachines aan de gemeente Amsterdam. Het NewVote systeem van de SDU maakt het mogelijk 5 verkiezingen gelijktijdig te verwerken en kan de uitslag draadloos naar het hoofdstembureau zenden. De stemmachines staan niet onder het beheer van de gemeente; de SDU verzorgt opslag, vervoer, onderhoud en installatie.

De SDU bevestigde tegenover Bits of Freedom dat met de gemeente Amsterdam geen speciale afspraken zijn gemaakt over het openbaar worden van de source code van de stemmachines. Dat is opmerkelijk omdat de Amsterdamse gemeenteraad die eis eerder wel stelde. Net zoals de stemmachines van Nedap worden de NewVote machines gekeurd door TNO. De rapporten daarover zijn niet openbaar.

In een motie van het raadslid Klerks (PvdA) die de gemeenteraad op 8 juli 2004 aannam, wees de raad de invoering van stemmachines af omdat “de voorgestelde wijze van elektronisch stemmen niet voldoet aan de minimale eis van transparantie en verifieerbaarheid”. De raad wilde op dat moment geen geld ter beschikking stellen voor de invoering van de stemmachines.

De raad constateerde dat de wijze waarop verkiezingen worden georganiseerd kenbaar, transparant en begrijpelijk moet zijn voor de burgers. Het voorstel van het College van B&W voldeed daar niet aan, het was “geheime software die eigendom blijft van de leverancier en waarvan de werking en betrouwbaarheid niet onafhankelijk en onomstotelijk zijn vast te stellen”. Bovendien constateerde de gemeenteraad “dat een dergelijk elektronisch stemsysteem geen papieren bewijs verstrekt van hetgeen is gestemd, en er geen ‘paper trail’ beschikbaar is om de stemming desgewenst te verifiëren”.

De gemeenteraad riep het College op “zich actief in te zetten om voor de toekomst open source software voor verkiezingen beschikbaar te krijgen”. De gemeenteraad wees er in de motie ook op “dat het staand beleid is van de gemeente Amsterdam om bij nieuw te introduceren computertoepassingen te kiezen voor open source software”.

Amsterdam was een van de laatste grote gemeenten waar nog met potlood en papier werd gestemd. Nu heeft alleen Arnhem nog geen stemmachines.

In een lopende online petitie op opensource.petities.nl wordt de Tweede Kamer opgeroepen het gebruik van open source software in Nederland te bevorderen.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.