Amsterdam krijgt stemmachines

CBP zeer kritisch over Digidoor

Oprichting Notice and Takedown systeem

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vindt dat basisscholen ouders beter moeten informeren over het doorgeven van gegevens van leerlingen via een zogenaamd digitaal dossier, aldus een bericht in het Parool.

Het CBP reageert daarmee op een klacht een ouder in Almere. Basisscholen in die gemeente maken gebruik van Digidoor, een online databestand met gegevens van leerlingen. In Digidoor worden gegevens van basisschool-leerlingen verzameld, met het doel om de aanmelding bij het vervolgonderwijs makkelijker te maken. Het bestand bevat veel gevoelige informatie over leerlingen en is te benaderen vanaf het internet. De redactie van de website Ouders Online ontdekte, dankzij een melding van een bezorgde ouder, dat bij de opzet nooit was nagedacht over privacy en beveiliging. Ook ontbrak een reglement en werden de ouders van de leerlingen niet geïnformeerd.

Een bezorgde ouder meldde in het forum van Ouders Online: “Die digitale dossiers worden gevuld door leerkrachten van de basisschool. Daarbij worden observaties, ideeën over wat er met kinderen aan de hand zou kunnen zijn en allerlei ‘relevante’ gebeurtenissen opgeschreven. Daarbij worden vage criteria gehanteerd. Al die opmerkingen en observaties worden in het dossier opgenomen, zodat de vervolgschool weet wat voor vlees ze in de kuip krijgt. En alles met de beste bedoelingen. Hoe lang die dossiers en opmerkingen bewaard blijven, is onbekend (!). De leerkracht bepaalt welke informatie relevant is en welke niet (!). De dossiers worden opgeslagen in een centrale database, waar de middelbare scholen dan via internet de informatie uit kunnen putten.”

Het CBP is bezorgd dat scholen de ouders niet op de hoogte brengen van het bestaan van de digitale rapporten. Daardoor weten de ouders ook niet dat zij recht hebben op inzage en rectificatie. “Basisscholen zijn wettelijk verplicht een onderwijskundig rapport van hun leerlingen aan het voortgezet onderwijs te verstrekken. Maar ook andere instellingen, de gemeente en het hoger beroepsonderwijs kunnen putten uit het elektronisch dossier. Een vechtpartijtje in de zandbak bijvoorbeeld kan een kind dus tot aan het hoger onderwijs worden nagedragen, waarschuwt het college”, aldus het Parool.

Digidoor kreeg in oktober 2004 een Big Brother Award uitgereikt. Volgens de jury was er bij Digidoor sprake van “naïviteit, of zelfs onnozelheid als het gaat om technische beveiliging en om het reguleren van het recht op toegang en correctie van de opgeslagen gegevens. Regels alleen zijn niet voldoende: bewustzijn van de gevoeligheid van de materie is absoluut noodzakelijk. Daar heeft het bij Digidoor duidelijk aan ontbroken.”

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.