Uitspraak Brein vs de internetproviders verwacht op 14 juli

Politie wil virtuele slotgracht

Nut en noodzaak bewaarplicht niet aangetoond

In een toekomstvisie op de politiefunctie ontvouwt de Raad van Hoofdcommissarissen plannen om op grote schaal informatie te verzamelen over burgers. “Gegevens en informatie moeten leiden tot sturing op strategisch niveau voor het formuleren van beleid op het gebied van misdaadbestrijding en sturing op tactisch niveau ten aanzien van het maken van concrete keuzes in onderzoeken. Analyse van gegevens en informatie vormt het hart van dit besluitvormingsproces.”

In de nota ‘Politie in Ontwikkeling’ introduceert de Raad de inzet van technologie om stromen van mensen, goederen, geld en informatie op grote schaal te monitoren. “De Nederlandse Politie kiest er daarom voor de controle op de (hoofd)infrastructuren te intensiveren om de mobiliteit van ‘kwaad’ te beperken en het tijdig te herkennen. Door op de infrastructuur virtuele toegangspoorten te creëren wordt de veiligheid van de burgers in woongebieden vergroot.” De politie wil overgaan tot geautomatiseerd toezicht op “knooppunten van de netwerken (ringwegen rond steden, overslagpunten, havens, luchthavens)” en is daarbij “gericht op het opheffen van anonimiteit en onzichtbaarheid en het identificeren van ‘kwaad’ in de vorm van potentiële en actuele bedreigingen van de veiligheid.” In de nota wordt het lezen van kentekens met behulp van camera’s (catch scan) als voorbeeld genoemd “waarbij waarnemingen en registraties van personen en voertuigen worden vergeleken met uiteenlopende databestanden (bijvoorbeeld openstaande boetes, gestolen voertuigen, vermiste kentekenplaten, bekende verdachten).” De politie ziet ook privacy-voordelen: “Daarmee wordt ook voorkomen dat onverdachte personen onnodig in hun privacy worden aangetast.”

Uit de nota blijkt een algemene tendens om alle burgers onder een constante controle te plaatsen. “Informatiegestuurde politiezorg richt zich meer en meer op monitoring van groepen van potentiële verdachten dan individuele verdachten.” In de Volkskrant zijn de schrijvers van de nota nog directer: “Iedereen wordt gecontroleerd. Dat is de prijs om het kwaad te kunnen identificeren”. De opstellers omschrijven de nota als een filosofie, niet als een beleidsplan. “Maar een krachtig idee doet zijn eigen werk. Dat gaat met dit rapport ook gebeuren”, aldus de Amsterdamse korpschef Welten in de Volkskrant.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.