What the Hack gaat door

Verweer Staat in aftapzaak XS4ALL

Van Gennip informeert Kamer verkeerd over software-patenten

De Nederlandse Staat heeft zich schriftelijk verweerd tegen de dagvaarding van XS4ALL over de investeringskosten voor het aftapbaar maken van internetverkeer.

De rechtszaak van XS4ALL tegen de Staat draait om de vraag of de kosten voor de opsporing uit algemene middelen moeten worden betaald of dat bedrijven en instellingen hiervoor moeten opdraaien. De Telecommunicatiewet verplicht aanbieders van telecommunicatienetwerken en -diensten om hun systemen aftapbaar te maken voor justitie en AIVD. De investeringskosten die daarmee gemoeid zijn, moeten in hun geheel door de aanbieders zelf betaald worden. XS4ALL zegt sinds 2001 een half miljoen euro te hebben geïnvesteerd om aan deze wettelijke verplichting te voldoen. XS4ALL wil dat de Staat deze kosten vergoedt omdat de provider zelf geen belang heeft bij de investeringen.

Volgens de conclusie van antwoord van de Staat is de keuze om de aanbieders de investeringen zelf te laten dragen niet uitsluitend uit kostenoverwegingen gemaakt. Volgens de Staat bevordert het huidige stelsel juist dat de aanbieders altijd de goedkoopste oplossing kiezen. XS4ALL voert aan dat het aftappen van internet niet alleen gebruikt wordt om internetgerelateerde criminaliteit te bestrijden, maar vooral wordt ingezet bij reguliere misdaad. De internetprovider heeft daarom “net zo weinig met de gepleegde misdaad te maken [..] als de huisarts of verzekeraar van de verdachte”.

Justitie vergoedt wel de personele en administratieve kosten die verbonden zijn aan het uitvoeren van een tap. Sinds 1 april zijn de vergoedingen daarvoor echter drastisch verlaagd. XS4ALL ontving voor het plaatsen van een internettap 1350 euro, sinds 1 april bedraagt dat bedrag nog slechts 13 euro.

Ook andere providers noemen de nieuwe tarieven veel te laag en niet in verhouding tot de gemaakte kosten. Brinkhorst rekent een uurtarief van 26,25 euro voor de medewerkers die taps plaatsen. Volgens de aanbieders kan het noodzakelijke hooggekwalificeerde personeel niet voor een dergelijk bedrag worden ingehuurd. Bovendien zijn de aanbieders boos dat de nieuwe tarieven zonder overleg zijn vastgesteld. XS4ALL overweegt de nu lopende rechtszaak uit te breiden om ook deze nieuwe regeling aan te vechten.

Uit het jaarverslag van het Openbaar Ministerie over 2004 blijkt dat het aantal taps en de daaraan verbonden kosten nog steeds stijgt. “Ten eerste is het aftappen van telecom- en internetverkeer toegenomen waardoor er € 3,7 miljoen méér is uitgegeven, een stijging van 30%.” Door de verlaging van de vergoedingen per 1 april 2005 is het aannemelijk dat het aantal taps in de nabije toekomst kan stijgen zonder dat de kosten voor de Staat zullen toenemen.

De volledige conclusie van antwoord van de Staat is door XS4ALL online gezet.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.