Verweer Staat in aftapzaak XS4ALL

Van Gennip informeert Kamer verkeerd over software-patenten

Kamercommissie over internet en misbruik

Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de Nederlandse vertegenwoordiging bij de EU in Brussel geen mening hadden mogen geven over de EU-richtlijn voor software-patenten.

De Europese Raad, de Europese Commissie en het Europese Parlement voeren op dit moment informeel overleg over de richtlijn, schrijft Van Gennip in de brief. De richtlijn werd door het Europees Parlement in eerste lezing afgewezen. De ontwerp-richtlijn moet daarom in een tweede ronde opnieuw door het Parlement. Van Gennip had de Tweede Kamer echter toegezegd dat Nederland geen standpunt zou innemen over de richtlijn voordat daarover afstemming met de Tweede Kamer had plaatsgevonden. Uit openbaar geworden notulen van overleg tussen de lidstaten blijkt echter dat Nederland wel degelijk standpunten over de ontwerp-richtlijn heeft ingenomen nog voordat deze met de Tweede Kamer zijn besproken.

“Naar mij echter nu is gebleken heeft de Nederlandse vertegenwoordiging vervolgens tijdens dit overleg wel geparticipeerd in de discussie en een mening gegeven over een aantal in het EP aanhangige amendementen. Ook al werd dit gedaan met de genoemde kanttekeningen en onder het aangegeven voorbehoud, toch had deze inbreng niet gegeven mogen worden”, aldus Van Gennip in een brief aan de Tweede Kamer.

Van Gennip verzekert de Kamer dat deze misstap zich niet meer zal herhalen: “Ter vermijding van elk misverstand over mijn opstelling hecht ik er aan u hierover te informeren. Nederland zal in het ambtelijk overleg in Brussel geen nader standpunt zal innemen totdat afstemming over de Nederlandse inzet met uw Kamer hierover heeft kunnen plaatsvinden. Dat was mijn lijn, dat is mijn lijn.”

Een adviescommissie van het ministerie van Economische Zaken heeft gepleit voor intrekking van de richtlijn. Vrijschrift, dat in Nederland campagne voert tegen software-patenten, is blij met het rapport. Het is een feit “dat software-patenten misbruikt worden en aldus een innovatieremmend effect hebben en dat het een feit is dat er toch octrooien verleend worden op methoden van zakendoen”, aldus Vrijschrift.

Van Gennip heeft de Kamer laten weten dat zij het advies van de commissie grotendeels onderschrijft. Intrekking is echter nog niet aan de orde, eerst is het Europees Parlement aan zet. Op 20/21 juni stemt het juridisch commissie van het Parlement over de richtlijn. Vervolgens stemt het Parlement plenair op 6 juli.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.