Consumentenbond tegen telefoonterreur

Gezichtsherkenning in Utrechtse winkels

Burgemeester wil What the Hack verbieden

Winkels in alle Utrechtse winkelcentra worden over drie maanden mogelijk uitgerust met camera’s met gezichtsherkenning. De systemen werken aan de hand van een zwarte lijst met foto’s van winkeldieven die in een collectieve database worden opgeslagen. Alle aangesloten winkels kunnen elkaars foto’s gebruiken. Na de geautomatiseerde herkenning kan de vermeende dief toegang tot de verschillende winkels worden geweigerd.

Het systeem is eerst beproefd door een kledingzaak. Nu gaan negen andere winkels in de Utrechtse binnenstad de gezichtsherkenning installeren. Deelnemende zaken zijn onder andere De Bijenkorf, boekhandel Broese (een van de grootste van Nederland) en McDonald’s. Wanneer de proef succesvol blijkt, willen ook winkeliers in verschillende winkelcentra van Utrecht het systeem aanschaffen.

Het initiatief krijgt politieke steun van de Utrechtse burgemeester en de gemeenteraad, met uitzondering van GroenLinks. Volgens de burgemeester hebben de winkels het volste recht klanten door middel van het systeem te weigeren aangezien een winkel particulier terrein is.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.