Gezichtsherkenning in Utrechtse winkels

Burgemeester wil What the Hack verbieden

ChristenUnie RFID notitie

De burgemeester van Boxtel wil geen vergunning geven voor het hacker-kampeer-congres ‘What The Hack’ dat van 28 tot 31 juli in die gemeente plaatsvindt. Burgemeester van Homelen vreest dat “de openbare orde en veiligheid in gevaar komen” door het congres. In de brief van 4 mei 2005 wordt niet toegelicht waarom en hoe de burgemeester tot die conclusie is gekomen.

De brief van de burgemeester is, behalve door het gebrek aan motivering, opmerkelijk omdat hij de vergunningaanvraag van de organisatoren niet heeft afgewacht. De organisatoren hebben de aanvraag nadien alsnog met spoed naar de gemeente gestuurd. Omdat zij er nu van uit kunnen gaan dat de gemeente negatief zal beslissen op de aanvraag en omdat vervolgens de bezwaarprocedure zes weken duurt, stappen de organisatoren naar de rechtbank. Vanwege het spoedeisende karakter hebben zij op 25 mei de rechtbank Den Haag gevraagd over de aanvraag te beslissen.

‘What The Hack’ vindt plaats in Liempde (gemeente Boxtel). De organisatoren verwachten ongeveer 3000 bezoekers. Het verbod is opmerkelijk omdat zich bij voorgaande edities van het 4-jaarlijkse evenement nooit enige problemen hebben voorgedaan. Tijdens de HEU (1993), HIP (1997) en HAL (2001) is de openbare orde niet in gevaar geweest en heeft de politie na afloop haar tevredenheid geuit over organisatie en deelnemers.

Organisator Rop Gonggrijp, mede-oprichter van XS4ALL en eind jaren tachtig uitgever van het hacker-tijdschrift “Hack-Tic” vermoedt dat er sprake is van een misverstand: “De burgemeester heeft misschien een beetje een raar beeld van wat wij, hackers, daar komen doen. Ja, het is belangrijk dat er open over slechte computerbeveiliging gesproken kan worden. Maar het gaat in onze gemeenschap tegenwoordig eigenlijk slechts zijdelings over inbreken of computerveiligheid. En als onze bezoekers al met die thema’s bezig zijn werken ze voor de overgrote meerderheid echt al jaren bij beveiligingsbedrijven.”

Op ‘What The Hack’ zullen onder meer presentaties zijn over het gevecht tegen de Europese software-patenten, discussies over hoe draadloze netwerken gebruikt kunnen worden om het Internet bij meer mensen in ontwikkelingslanden te brengen, presentaties die de onveiligheid van biometrische identificatie aantonen, en bijeenkomsten op het gebied van Open Source Software.

De organisatoren van What the Hack vragen op hun website hulp van het publiek om de problemen bij de vergunningaanvraag te overwinnen.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.