Burgemeester wil What the Hack verbieden

ChristenUnie RFID notitie

CBP tegen privacy-bashing

De Tweede Kamer fractie van de ChristenUnie heeft een notitie opgesteld over RFID. Met de notitie wil de fractie het maatschappelijk debat rond RFID bevorderen. Bovendien komt de fractie meteen ook met een serie maatregelen die overheid en bedrijfsleven kunnen inzetten om de negatieve gevolgen van RFID te beperken.

De ChristenUnie lijkt gealarmeerd door de berichten over de Baja Beach Club in Rotterdam waar bezoekers een RFID-chip onderhuids kunnen laten implanteren. De chip vertegenwoordigt een tegoed waarmee bezoekers aan de bar kunnen afrekenen. In de notitie worden vervolgens verschillende typen RFID-toepassingen behandeld; in de logistiek, in winkels, maar ook in het biometrisch paspoort.

In de notitie constateert de fractie dat de Nederlandse overheid nog weinig doet op het gebied van RFID. De notitie noemt echter wel de ontwikkeling van het biometrische paspoort en, zonder verdere toelichting, “Ook wordt er gekeken op welke tags ingezet kunnen worden voor de opsporing en voor het bevorderen van de veiligheid, maar er wordt te weinig aandacht besteed aan de consequenties hiervan voor bijvoorbeeld de privacy van burgers.”

De notitie geeft aanbevelingen zoals een verbod op verplichte implantatie bij mensen (bv in de gezondheidszorg), het verplicht uitschakelen van RFID-chips bij de kassa van een winkel en een wettelijk verbod op het volgen van personen door middel van een RFID (‘tracking’). Ook bepleit de ChristenUnie etikettering van producten met RFID en notificatie aan klanten. Bovendien moet de overheid onderzoek doen naar de gevolgen van grootschalige invoering van RFID.

De fractie wil dat de overheid vroegtijdig met maatregelen en wetgeving komt die de schadelijke gevolgen van RFID inperken. Daarmee neemt de fractie afstand van pleidooien voor zelf-regulering door de industrie.

De ChristenUnie loopt met deze notitie voorop in de Tweede Kamer. De fractie slaat de spijker op de kop wanneer zij in het voorwoord zegt: “De politiek loopt veel te vaak en te ver achter technische ontwikkelingen aan. Voor een gedeelte is dat onvermijdelijk, maar de kloof moet niet groter worden dan noodzakelijk en verantwoord is.”

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.