Identificatieplicht: 5300 boetes per maand

Demonstranten tegen Bush gefilmd en gescreend

Brein start kort geding tegen providers

Veiligheidsmensen blijken alle demonstranten en omstanders te hebben gefilmd tijdens een demonstratie tegen Bush in Maastricht. De beelden zijn gebruikt om te personen te identificeren die de volgende dag waren uitgenodigd voor de herdenking op de begraafplaats Margraten.

De Maastrichtenaar, die was gaan kijken bij de demonstratie tegen het bezoek van Bush aan Limburg, droeg een speldje met de Amerikaanse vlag en werd daarop aangesproken door een demonstrant. De man, die al vijftien jaar een Amerikaans graf op de begraafplaats verzorgt, werd de volgende dag door veiligheidsmensen de toegang tot de herdenking ontzegd.

Op weg naar de bus die hem naar het oorlogskerkhof moest brengen, werd hij apart genomen. “Bent u gisteren aanwezig geweest bij de demonstratie op het Plein 1992 in Maastricht?”, vroeg een van de veiligheidsmensen. “Dan mag ik u niet doorlaten. Ik heb mijn instructies.”

Tijdens de demonstratie werd op grote schaal gefilmd door de politie. “Het klopt dat we vier mensen eruit hebben gepikt die naar de begraafplaats wilden”, zegt W.Velings, leider van het politiekorps in De Limburger. “Ze zijn gezien bij de demonstratie en wij verwachtten grote ellende van hen op de begraafplaats.”

Burgemeester Leers van Maastricht betreurt de gang van zaken. Hij heeft, als beheerder van het politiekorps, de vier opgebeld en zijn excuses aangeboden. Leers: “Deze mensen zijn slachtoffer geworden van onze extreme voorzichtigheid. Wij hadden aanwijzingen dat een deel van de demonstranten de volgende dag ook naar de ceremonie wilden komen. Als ze die hadden verstoord, was dát beeld de hele wereld over gegaan. Dat wilden we voorkomen door de mensen eruit te pikken die op Plein 1992 waren geweest. Het spijt me echt dat deze mensen daar de dupe van zijn geworden.”

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.