Interpay stopt definitief met doorgeven adressen

Identificatieplicht: 5300 boetes per maand

Demonstranten tegen Bush gefilmd en gescreend

Sinds de invoering van de identificatieplicht krijgen gemiddeld 177 mensen per dag een bekeuring voor het niet kunnen tonen van een identificatiebewijs. Dat zijn er gemiddeld meer dan 5300 per maand. Daarmee is het aantal bekeuringen fors gestegen ten opzichte van januari; in deze eerste maand waarin de wet van kracht werd, zijn ‘slechts’ 3300 boetes uitgedeeld. De boete-opbrengst over het eerste kwartaal bedraagt bijna 800.000 euro, volgens cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau.

Minister Donner heeft vragen beantwoord van de vaste commissie van justitie over de evaluatie van de identificatieplicht. Donner wil de Wet op de uitgebreide identificatieplicht in de tweede helft van 2008 laten evalueren.

Sinds 1 januari 2005 mogen politieagenten, buitengewone opsporingsambtenaren en toezichthouders iedereen vanaf 14 jaar om identificatie vragen wanneer dat nodig is voor de ‘redelijke taakuitoefening’. De evaluatie moet antwoord geven op de vraag in hoeverre dit criterium in de praktijk voldoende duidelijk is. Daarnaast wordt de onderzoekers gevraagd om na te gaan in hoeverre klachten zijn binnen gekomen bij de Nationale Ombudsman of gerechtelijke procedures worden gevoerd over de toepassing van de bevoegdheden.

De Kamerleden willen graag dat Donner ook onderzoekt in hoeverre de identificatieplicht de veiligheid heeft bevorderd. Volgens Donner is dat echter onmogelijk: “De Wet op de uitgebreide identificatieplicht maakt deel uit van een veelheid aan maatregelen ter bevordering van de veiligheid in Nederland, en het verminderen van criminaliteit en overlast. De vraag of criminaliteit en overlast afnemen exclusief als gevolg van de Wet op de identificatieplicht kan derhalve niet worden beantwoord.”

Het onderzoek moet ook antwoord geven op de vraag in hoeveel gevallen personen zijn aangehouden wegens het niet voldoen aan de identificatieplicht en in welke soorten situaties aanhoudingen plaatsvinden.

Bij de beantwoording zijn ook de resultaten van de voorlichtingscampagne over de identificatieplicht meegestuurd. Daaruit blijkt dat jongeren veel minder positief tegenover de identificatieplicht staan dan volwassen. De houding van jongeren is door de campagne niet veranderd. Jongeren hebben vooral bezwaar vanwege angst voor diefstal of verlies (38 %), en de kosten van het document (24 %). Ook vindt 37 % het lastig om altijd een identiteitsbewijs bij zich te dragen. Volwassenen (27 %) noemen als bezwaar vaker dan jongeren (4 %) de inbreuk op de privacy. De bereidheid van jongeren om een identificatiebewijs bij zich te dragen is door de campagne ook niet toegenomen.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.