Donner wil regels afluisteren advocaten niet aanpassen

Protest tegen nieuwe heffingen op datadragers

Onderzoek naar noodzaak bewaarplicht verkeersgegevens

De brancheorganisatie ICT-Office en de Vereniging van Importeurs en Fabrikanten op elektronicagebied (FIAR) hebben in een brief aan Balkenende hun zorgen geuit over de ontwikkelingen rond de kopieerheffingen. Aanleiding voor de brief is een plan van de Stichting Thuiskopie om nieuwe ict-producten extra te belasten.

De Stichting Thuiskopie heeft recent een plan gepresenteerd om ook op nieuwe ict-apparatuur kopieerrecht te gaan heffen. Doordoor zouden consumenten niet alleen voor blanco CD’s een kopieerheffing moeten betalen, maar ook voor bijvoorbeeld voor mp3-spelers en digitale recorders. Volgens de branche organisaties “moet voorkomen worden dat de huidige verouderde heffingsmodellen maatschappelijke en economische vernieuwing in de weg staan”.

Bovendien wordt, volgens de beide organisaties, de consument opgezadeld met een prijsverhoging voor producten die lang niet altijd worden gebruikt voor de opslag van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

“De EU-lidstaten, waaronder Nederland, zijn er niet in geslaagd de wetgeving rond heffingen effectief te moderniseren. Het resultaat is een systeem waarop iedere controle is verloren. De systematiek houdt geen rekening met nieuwe digitale marktontwikkelingen.”

Volgens een bericht op de website van de stichting Thuiskopie is er niets aan de hand. Er is namelijk nog geen tarief vastgesteld, “de onderhandelingen zijn gaande”.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.