Nieuwe wetgeving camera-toezicht: beelden 4 weken bewaren

Brief BOF en Consumentenbond tegen bewaarplicht

Tweede Kamer zeer kritisch over bewaarplicht

Bits of Freedom en de Consumentenbond hebben een brief naar de Tweede Kamer gestuurd om hun bezorgdheid te uiten over het voorstel voor een bewaarplicht verkeersgegevens. Bits of Freedom en de Consumentenbond zijn zeer bezorgd over de gevolgen van het voorstel voor het vrije gebruik van telecommunicatie door consumenten. Het voorstel leidt tot hoge kosten voor consumenten en de noodzakelijkheid van een bewaarplicht is door minister Donner niet aangetoond.

Met de voorgestelde bewaarplicht slaan Nederland en Europa een fundamenteel andere weg in bij de opsporing van de misdaad; van gerichte opsporing naar algemeen toezicht op alle burgers. Burgers moeten vrij en onbezorgd gebruik kunnen maken van alledaagse communicatiemiddelen zoals mobiele telefoon en internet. Door de invoering van een bewaarplicht zullen burgers zich bij elk telefoontje, bij elke muisklik en bij het intypen van een zoekwoord in Google moeten afvragen of deze informatie ooit tegen hen gebruikt kan worden. Een dergelijk algemeen en alziend toezicht heeft een verstikkend effect op het gebruik van telecommunicatie. Het recht om in vrijheid, onbevreesd en met plezier te communiceren gaat verloren wanneer de overheid altijd over de schouder van de burger kan meekijken.

Bits of Freedom en de Consumentenbond roepen de Tweede Kamer op het initiatief van de Europese Commissie te steunen om het voorstel uit de derde pijler te halen. Een dergelijk initiatief maakt het ook mogelijk voor het Europees parlement om mee te beslissen over het voorstel.

Het ISPO (Internet Service Provider Overleg) heeft tevens een brief aan de Kamer gezonden. De providers BIT, Demon, Planet, Wanadoo en XS4ALL noemen daarin hun fundamentele en financiĆ«le bezwaren tegen het voorgenomen Europese kaderbesluit. In aanvulling op eerder geuite bezwaren met betrekking tot privacy, het effect op innovatie en de uitvoerbaarheid, noemt ISPO een aantal nieuwe zorgen. De providers stellen vast dat de Europese ministers van justitie, naast de ‘normale’ bewaartermijn van 12 tot 36 maanden inmiddels een minimum bewaarplicht van zes maanden hebben vastgesteld. “Ook een minimumbewaartermijn van zes maanden is voor veel soorten gegevens veel te lang en onuitvoerbaar.” De providers wijzen de Kamer op de onlangs afgekondigde drastische verlaging van de onkostenvergoeding voor het plaatsen van taps en het opvragen van gegevens. De providers vrezen dat de kosten van een bewaarplicht hierdoor nog verder zullen stijgen. Tot slot wijst het ISPO op het ontbreken van duidelijkheid over wat de aanbieders moeten bewaren. “Dit laat ruimte voor draconische invullingen achteraf, nadat het besluit al is aangenomen.”

Ook een grote groep telefonie-aanbieders en kabelbedrijven, heeft zijn zorgen geuit. De groep pleit voor een structureel overleg van de branche met de overheid, een onderzoek naar de toegevoegde waarde van de bewaarplicht, onderzoek naar de daadwerkelijke kosten voor introductie van de bewaarplicht voor het bedrijfsleven en een redelijke vergoeding aan marktpartijen.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.