Computercriminaliteit II naar de Tweede Kamer

Unesco NL aanbevelingen mensenrechten en internet

Bibliotheken tegen wet vorderen gegevens

De Nederlandse Nationale Unesco Commissie heeft aanbevelingen gepubliceerd over internet en mensenrechten. De aanbevelingen zijn tot stand gekomen tijdens een conferentie op 4 en 5 februari 2005 en spitsen zich toe op internet, privacy, vrijheid van meningsuiting en toegang tot informatie.

De aanbevelingen worden ingebracht in de besprekingen binnen de Raad van Europa (46 lidstaten) dat werkt aan een nieuw beleidsinstrument over internet, privacy, vrijheid van meningsuiting en toegang tot informatie, in het kader van een herafweging van rechten in de strijd tegen terrorisme.

De aanbevelingen roepen, met betrekking tot privacy, de lidstaten op om in te zien dat privacy nauw verbonden is met vrijheid van meningsuiting. “Acknowledge that privacy is an indispensable prerequisite to the right of freedom of expression and the right to communicate. Online as well as off-line, readers, listeners and viewers have a right to the same high level of privacy and anonymity. If online access to information is tracked and tied to detailed personal profiles, self-censorship is imminent and – more important still – the public debate and the rule of law are eroded.”

De deelnemers aan de conferentie benadrukten ook dat internetproviders niet moeten optreden als rechters bij het beoordelen van de rechtmatigheid van uitingen op internet. Bovendien wordt in de aanbevelingen aangedrongen op een duidelijke scheiding tussen schadelijke en onrechtmatige inhoud op internet, deze twee termen worden in het debat nog al eens op een hoop gegooid. Bovendien verzetten de aanbevelingen zich tegen verplichte filtering en blokkering van internet toegang.

De aanbevelingen van Unesco kunnen bijdragen aan de duidelijkere verwoording van digitale rechten, met inbegrip van een oproep aan overheden om werken in het publieke domein beter te beschermen en beschikbaar te houden.

Bits of Freedom heeft actief bijgedragen aan de totstandkoming van de aanbevelingen.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.