Opheffing NLIP

Commissariaat van de Media verbiedt Al Manar

Nieuwe nederlaag voor Scientology

Het Commissariaat voor de Media heeft het Nederlandse satellietbedrijf New Skies Satellites gesommeerd te stoppen met het doorgeven van de Arabische zender Al Manar. Volgens het Commissariaat mag Al Manar niet in Nederland uitzenden omdat de zender niet over een vergunning beschikt. Volgens de Mediawet moet een satellietzender, die gebruik maakt van een in Nederland gevestigde satellietdienst, over een vergunning beschikken.

Het verbod van het Commissariaat is opmerkelijk omdat minister Donner van justitie vorige maand de Kamer vertelde dat hij geen of weinig mogelijkheden zag om de uitzendingen van Al Manar te verbieden. Alleen artikel 137d strafrecht (aanzetten tot haat of discriminatie) biedt aanknopingspunten. “Indien uitzendingen strafbare uitingen bevatten en er een aanknopingspunt is met Nederland, doordat ze gericht zijn op Nederland of doordat er tussenpersonen in Nederland bij de uitzending zijn betrokken die kunnen worden aangemerkt als medeplegers, kan hiernaar strafrechtelijk onderzoek worden gedaan en kan een strafrechtelijke vervolging worden ingesteld. Dat impliceert altijd een optreden achteraf, nadat is geconstateerd dat zich strafbare feiten hebben voorgedaan. Het Strafrecht kent geen mogelijkheden een zender ‘uit de lucht te halen'”, aldus Donner. “Ook bestuurlijk, via bijvoorbeeld de Mediawet en de Telecommunicatiewet, zijn er thans geen mogelijkheden een zender uit de lucht te halen.”

Donner liet de Kamer weten dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding een onderzoek doet naar andere mogelijkheden om zenders die aanzetten tot haat te blokkeren. Het Commissariaat ontkent dat dit onderzoek de aanleiding was om de vergunning van Al Manar te controleren. Vergunningen worden zeer zelden geweigerd en Al Manar kan alsnog een vergunning aanvragen.

Een woordvoerder van het Commissariaat liet aan Bits of Freedom weten dat Al Manar mogelijk al een jaar zonder vergunning uitzond. Het Commissariaat weet niet of er nog meer zenders zonder vergunning actief zijn.

  • Commissariaat: Doorgifte Arabische zender stoppen (18.03.2005) http://www.planet.nl/planet/show/id=118880/contentid=559922
  • Kamervragen met antwoord 2004-2005, nr. 983, Tweede Kamer (23.02.2005) Vragen van de leden Dijsselbloem en Van Heemst (beiden PvdA) aan de minister van Justitie over uitzendingen van Hezbollah in Nederland via satelliet.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.