Brein gaat sommaties versturen

Satellietzender kan niet geblokkeerd worden

Justitie mag advocaten afluisteren

Minister Donner van justitie heeft Kamervragen beantwoord over de satellietzender Al Manar. In het Kamerdebat naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh (11.11.2004) werd Al Manar met name genoemd omdat de zender, die banden heeft met Hezbollah, in opspraak is geweest wegens het uitzenden van een anti-Joodse soap.

De Tweede Kamer heeft tijdens het debat een motie aangenomen die vraagt om het weren van buitenlandse televisiezenders die haat zaaien of oproepen tot geweld. In de motie verzoekt de Kamer de regering “een onderzoek in te stellen naar haat zaaien en geweldsoproepen via buitenlandse tv- en radiozenders in Nederland en met voorstellen te komen hoe zenders die zich daaraan schuldig maken kunnen worden geweerd uit Nederland”.

De Kamerleden Dijsselbloem en Van Heemst (beiden PvdA) hebben Donner gevraagd wat de mogelijkheden zijn om Al Manar uit de lucht te halen. Donner laat in zijn antwoord weten dat die mogelijkheden waarschijnlijk heel beperkt zijn. Alleen artikel 137d strafrecht (aanzetten tot haat of discriminatie) biedt aanknopingspunten.

“Indien uitzendingen strafbare uitingen bevatten en er een aanknopingspunt is met Nederland, doordat ze gericht zijn op Nederland of doordat er tussenpersonen in Nederland bij de uitzending zijn betrokken die kunnen worden aangemerkt als medeplegers, kan hiernaar strafrechtelijk onderzoek worden gedaan en kan een strafrechtelijke vervolging worden ingesteld. Dat impliceert altijd een optreden achteraf, nadat is geconstateerd dat zich strafbare feiten hebben voorgedaan. Het Strafrecht kent geen mogelijkheden een zender ‘uit de lucht te halen'”, aldus Donner. “Ook bestuurlijk, via bijvoorbeeld de Mediawet en de Telecommunicatiewet, zijn er thans geen mogelijkheden een zender uit de lucht te halen.”

Al Manar maakt voor haar uitzendingen gebruik van het Nederlandse satellietbedrijf New Skies Satellites. Donner laat weten dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding een onderzoek doet naar andere mogelijkheden om zenders die aanzetten tot haat te blokkeren.

  • Kamervragen met antwoord 2004-2005, nr. 983, Tweede Kamer (23.02.2005) Vragen van de leden Dijsselbloem en Van Heemst (beiden PvdA) aan de minister van Justitie over uitzendingen van Hezbollah in Nederland via satelliet.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.