Kamer overlegt over bewaarplicht verkeersgegevens

Brein gaat sommaties versturen

Satellietzender kan niet geblokkeerd worden

Brein gaat sommaties sturen aan verspreiders van illegale muziek en films op peer-to-peer netwerken. De sommaties worden naar alle waarschijnlijkheid verstuurd per e-mail. In de meeste gevallen beschikt Brein alleen over het IP-nummer van de peer-to-peer gebruikers. Daarom vraagt Brein aan internetproviders om de sommaties door te sturen aan hun klanten.

Planet Internet, Het Net, @Home, Wanadoo en Tiscali hebben laten weten Brein te zullen helpen bij het doorsturen van de sommaties. Brein heeft met deze aanbieders vooraf overleg gevoerd. XS4ALL wil geen vorderingen doorsturen en werkt alleen mee aan vorderingen van een rechter-commissaris.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen de sommaties bestaan uit een eis de verspreiding van illegale muziek en films te staken, een eis tot schadevergoeding en een verklaring ter ondertekening waarin de gebruiker belooft nooit meer illegale muziek en films aan te bieden op straffe van een boete. Justitie is niet bij de sommaties betrokken, het gaat om een civiel-rechtelijke stap van Brein.

Brein wilde eerst dat de providers vrijwillig de identiteit van hun gebruikers bekendmaken. Maar tot nu toe hebben de providers dit geweigerd. Brein zal daarom naar de rechter moeten stappen om achter de naam, adres en woonplaats (NAW) van de peer-to-peer gebruikers te komen. Op dit moment is echter nog niet zeker of een rechter daarin zal toestemmen.

Brein steunt om die reden een rechtszaak tegen Lycos. Een uitspraak in deze zaak over de identiteit van een gebruiker van Lycos is voor Brein zó belangrijk dat zij de kosten voor haar rekening neemt. In deze principiële zaak bij de Hoge Raad gaat het om de vraag of de provider Lycos verplicht is de persoonsgegevens van één van zijn abonnees aan een derde, Pessers, bekend te maken. Pessers was van mening dat de betreffende abonnee onrechtmatig jegens hem had gehandeld. Het Hof oordeelde in 2004 dat er weliswaar geen sprake was van onmiskenbaar onrechtmatig handelen door de abonnee, maar dat Lycos toch verplicht was de gevraagde gegevens te verstrekken. Achteraf bleek de klant een valse naam te hebben opgegeven.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.