• Menu

0 recente resultaten

Buitenlandse goksite moet Nederlanders blokkeren

Buitenlandse goksites moeten hun website ontoegankelijk maken voor Nederlanders. Dat is het belangrijkste gevolg van een arrest van de Hoge Raad van 18 februari. Het ging in deze zaak om de vraag of de Engelse goksite Ladbrokes haar website moest sluiten voor Nederlanders, aangezien het gelegenheid bieden tot gokken zonder vergunning in Nederland is verboden. De zaak was aangespannen door De Lotto. In Nederland heeft alleen De Lotto heeft een vergunning om onder meer sportweddenschappen via internet aan te bieden op Lotto.nl en Toto.nl.

Volgens de Hoge Raad zou het Nederlands kansspelbeleid ‘ernstig worden bemoeilijkt’ wanneer het aanbieden vanuit Nederland wel en de via internet vanuit het buitenland aangeboden kansspelen niet in strijd met de wet zouden zijn. Daarbij overweegt de Hoge Raad dat er software bestaat die op basis van IP-adressen Nederlandse computers kan weren van de betreffende website.

“In dit verband is voldoende dat de website waarop de gelegenheid tot deelneming wordt geboden niet met gebruikmaking van de hiervóór bedoelde software de deelneming aan kansspelen onmogelijk maakt en blijkens haar inrichting mede is gericht op potentiële deelnemers in Nederland, hetgeen reeds het geval is indien Nederland is vermeld in een op de website voorkomende lijst van landen van waaruit aan de aangeboden kansspelen kan worden deelgenomen.”

In 2003 gaven lagere rechtbanken al opdracht aan 21 buitenlandse gokbedrijven om geen Nederlanders meer toe te laten op hun websites. De gokbedrijven waren in 10 verschillende landen gevestigd, van belastingparadijs Antigua tot Canada en Australië. Holland Casino won bovendien een kort geding tegen twee gokbedrijven op de Nederlandse Antillen.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag