Antiterrorisme maatregelen in Nederland

OPTA beboet spammers

Nieuwe vragen over Microsoft contract

De Opta heeft de eerste boetes opgelegd aan verzenders van spamberichten. Het gaat om spam verzonden per e-mail en per sms. De hoogste boete bedraagt 42.500 euro. Ook heeft de Opta 14 bedrijven een waarschuwing gegeven die het spamverbod hebben overtreden.

De boetes zijn opgelegd aan een aantal personen en kleine bedrijven wegens het versturen van spam, het achterwege laten van de juiste (adres)gegevens van de verzender van het bericht en het niet opnemen van een afmeldingsmogelijkheid.

De hoogste boete van 42.500 is opgelegd aan een persoon die betrokken was bij vier spamverzendingen. Daarbij misbruikte hij de naam van de bekende spambestrijder Rejo Zenger om het boek Mein Kampf aan te prijzen. Groenendaal Uitgeverij BV te Hilversum kreeg een boete van 25.000 euro voor het versturen van spam met reclame voor cd-rom’s. De stichting Yellow Monday kreeg een boete van 20.000 euro voor het versturen van spam per sms. Onder gebruik van de sms-code 3545 werden ongevraagd sms-berichten verzonden, zonder dat de ontvanger daarvoor toestemming had verleend en zonder dat de juiste adresgegevens van de verzender werden vermeld. De ontvanger werd per bericht 1,10 euro in rekening gebracht. Het was bovendien moeilijk voor benadeelden om van deze sms-berichten af te komen.

De Opta zegt in actie te zijn gekomen op basis van klachten die zijn ingediend op de website spamklacht.nl. Tussen mei en december 2004 heeft de Opta via de website 6000 klachten ontvangen. Naast elektronisch en juridisch onderzoek heeft Opta een tweetal invallen gedaan om gegevens en apparatuur te vorderen.

Spamvrij is blij met de boetes en verwacht dat het effect zal hebben. “Voor de Nederlandse spammers, die, in vergelijking met hun internationaal opererende soortgenoten, relatief kleine marges hebben, wordt het spammen met dergelijke forse boetes uitermate onaantrekkelijk.”

Minister Brinkhorst heeft in december 2004 in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd dat hij met voorstellen zal komen om de opt-in regeling voor spam te verbreden. De bestaande opt-in verplichting die geldt voor elektronische berichten aan particulieren zal ook gaan gelden voor berichten aan bedrijven.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.