• Menu

0 recente resultaten

Polen stopt Nederlands opzetje software patenten

Ondanks zware diplomatieke druk op Polen en last-minute gemanouvreer met agenda’s is het Nederland niet gelukt om nog tijdens het EU voorzitterschap een besluit door te drukken over software octrooien. Het controversiele voorstel zou tijdens de landbouwtop van 20 december zonder stemming worden aangenomen. Maar op het laatste moment stak de Poolse staatssecretaris van ICT en wetenschap een spaak in het wiel. Hij wist net op tijd bij de juiste top aan te schuiven en formeel om uitstel te vragen, zodat ook Polen een unilaterale verklaring kan opstellen met bezwaren.

Door het uitstel kan de Tweede Kamer na het Kerstreces opnieuw uitleg vragen aan staatssecretaris Karien van Gennip, hoe haar gedrag zich verhoudt tot de motie van 1 juni 2004 waarin de Kamer haar oproept steun te onthouden aan het huidige voorstel. Tijdens het spoeddebatje op 15 december hield Van Gennip stug vol dat het voldoende was om vast te stellen dat de Richtlijn geen octrooien mag toestaan op pure software en bedrijfsmethodes. Nederland hoefde volgens haar dan ook niet aan te dringen op een stemming. En als er niet gestemd werd, kon Nederland ook geen uitvoering geven aan de motie om dan steun te onthouden.

Het woordspel tussen staatssecretaris en Kamerleden raakt de kern van de grote internationale ophef over ‘de octrooieerbaarheid van in computers ge├»mplementeerde uitvindingen’, zoals de ontwerp-richtlijn officieel heet. Voorstanders beweren dat het huidige voorstel al voldoende waarborgen bevat om triviale octrooien tegen te gaan op bijvoorbeeld het proces van dubbelklikken op een website. Tegenstanders, waaronder een grote meerderheid in het Europees Parlement, zien heel veel gevaren in de vage formuleringen van het voorstel. De Europese ministers hebben alle amendementen van het Europees Parlement in eerste lezing ijskoud naast zich neergelegd, en sturen met dit voorstel aan op een confrontatie met het Europees Parlement in tweede lezing. In zo’n tweede lezing heeft het Parlement veel minder mogelijkheden om te amenderen en bij te stellen.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag