Polen stopt Nederlands opzetje software patenten

Fabrikanten moeten informeren over printercode

Spambeleid: opt-in voor zakelijke adressen

Minister Brinkhorst vindt dat fabrikanten van kleurenprinters consumenten moeten informeren over de unieke, onzichtbare codes die de printers aanbrengen. De minister bevestigt daarmee dat kleurenlaserprinters deze code meeprinten. “Het is mogelijk om, voor het blote oog niet of nauwelijks waarneembare codes, mee te printen in kleurenprints. Met een goede scanner en met speciale software is deze code door de fabrikant uit te lezen en te herleiden tot bijvoorbeeld een apparaatnummer”, aldus de minister in antwoord op Kamervragen.

WebWereld onthulde eind oktober dat moderne laserprinters een verborgen code aan afdrukken toevoegen. GroenLinks en de PvdA hebben hierop Kamervragen gesteld. Dit omdat in hun ogen consumenten niet worden geïnformeerd over de mogelijke gevolgen voor hun privacy.

Volgens Brinkhorst kunnen de fabrikanten met behulp van de code aan opsporingsinstanties laten weten wie de gebruiker van een printer is. “Immers de fabrikant, dan wel de leverancier, heeft over het algemeen de gegevens van zijn klanten en weet welke klant welke printer heeft”.

Wanneer fabrikanten de printercode koppelen aan de identiteit van een natuurlijk persoon moeten zij rekening houden met de WBP. “Dit echter alleen voor zover de gegevens te koppelen zijn aan een natuurlijk persoon zoals beschreven in artikel 1 onder a van de Wet bescherming persoonsgegevens. Immers de tekst van bijvoorbeeld een brief kan via de code in combinatie met het bestand bij de fabrikant gekoppeld worden aan de persoonsgegevens van een natuurlijk persoon”.

Brinkhorst wil de fabrikanten gaan wijzen op hun wettelijke verplichtingen. “Daarom ben ik van mening dat de consument op de hoogte gesteld moet worden van het feit dat de printer, dan wel het kopieerapparaat, een onzichtbare code meeprint waarmee via de fabrikant de gegevens van de klant te achterhalen zijn. Dan kan de consument zelf bepalen of hij desondanks een printer van deze fabrikant wil aanschaffen”.

Geheime printercode helpt opsporingsdiensten (25.10.2004) http://www.webwereld.nl/nieuws/19844.phtml

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.