Kamer wil satellietzenders blokkeren

Tweede vordering aan Indymedia

Advocaten eisen einde afluisteren

Indymedia Nederland heeft op 10 november een tweede vordering van justitie gekregen om het IP-nummer te achterhalen van een posting waarin het lid van de Tweede Kamer Geert Wilders werd bedreigd. De posting had korte tijd (een uur) op de website van Indymedia gestaan en is door de moderator snel verwijderd.

Indymedia had eerder geweigerd te voldoen aan een vordering omdat deze alleen van toepassing kan zijn op internetproviders. De basis voor die vordering werd gevormd door de artikelen 126n en 126u strafvordering die op 1 september in werking zijn getreden via de Wet vorderen gegevens telecommunicatie. Deze artikelen geven echter alleen de mogelijkheid om gegevens te vorderen bij aanbieders van telecommunicatiediensten en -netwerken. Een officier van justitie kan hiermee loggegevens vorderen bij een provider die toegang biedt tot het internet maar niet bij een publicatiemedium op internet. Daarmee leek de vordering een verkeerde interpretatie van de nieuwe wettelijke bevoegdheden. Bovendien had Indymedia aangegeven geen IP-nummers te loggen van personen die berichten op de website posten. Daartoe bestaat ook, anders dan justitie betoogde, geen wettelijke verplichting.

Zoals in de Bits of Freedom nieuwsbrief van 27 oktober al werd voorspeld, heeft justitie in de tweede vordering het artikel 125i Sv gebruikt. Hiermee kunnen op bevel van de Rechter-Commissaris gegevens in een geautomatiseerd werk in beslag worden genomen. De advocaat van Indymedia heeft justitie laten weten dat Indymedia ook niet aan deze tweede vordering kan voldoen omdat het niet over de gevraagde gegevens beschikt; er wordt immers niets gelogd.

Indymedia en justitie zijn nog in overleg over de afwikkeling van de vordering.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.