Advocaten eisen einde afluisteren

Interpay mag adressen geven aan Justitieel Incasso Bureau

Donner wil noodzakelijkheid bewaarplicht niet aantonen

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) vindt het ‘aannemelijk’ dat het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) gegevens van rekeninghouders bij Interpay mag opeisen. Het CJIB had al lang de gewoonte om daar naam-adres-woonplaatsgegevens te controleren om acceptgiro’s voor boetes te kunnen versturen. Maar nadat Interpay van het CBP geen NAW-gegevens aan goede doelen meer mocht verstrekken, schortte Interpay alle verstrekkingen op.

Na onderzoek van het CBP bleek dat Interpay NAW-gegevens verkocht aan goede doelen die daarmee stelselmatig hun direct-marketingbestanden actueel hielden. Het CBP had een klacht ontvangen van iemand die op haar privé-adres post had ontvangen van een landelijke bekende charitatieve stichting. De post was geadresseerd aan haar overleden moeder en bleek door de stichting retour ontvangen. De stichting liet adressen van donateurs vergelijken met het Interpay bestand met alle adressen van rekeninghouders. Op die manier kon de stichting (voormalige) donateurs opnieuw aanschrijven. De klaagster had de rekening van haar moeder naar haar eigen adres laten overschrijven en ontving daarom de bedelbrief.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.