Interpay mag adressen geven aan Justitieel Incasso Bureau

Donner wil noodzakelijkheid bewaarplicht niet aantonen

Ministers willen radicaal-islamitische sites sluiten

De vaste Kamercommissies van justitie en binnenlandse zaken hebben op 18 november een algemeen overleg gevoerd met de ministers Donner en Remkes over de agenda van de JBZ-raad. Deze bijeenkomst van de gezamenlijke ministers van justitie en binnenlandse zaken van de EU-lidstaten zou op 19 november vergaderen over de ontwerp-kaderrichtlijn voor een bewaarplicht verkeersgegevens. Het agendapunt is door de JBZ-raad doorgeschoven naar december. In de EU wordt onder Nederlands voorzitterschap in hoog tempo een compromis gezocht voor de bewaarplicht. Sinds april 2004 zijn daartoe vijf versies van de ontwerp-kaderrichtlijn opgesteld. Het merendeel daarvan is niet openbaar.

In het overleg met de Kamer heeft Donner aangegeven dat Nederland streeft naar een bewaarplicht voor gegevens die nu al door telecombedrijven en internetproviders worden bewaard ten behoeve van de eigen bedrijfsvoering. Nederland wil geen vergaarplicht waarbij vooral internetproviders gegevens moeten vastleggen die nu nog niet als zodanig in hun systemen voorkomen. Hierbij valt te denken aan de URL’s van websites die door gebruikers van de provider worden bezocht.

In het overleg is bovendien gesproken over het rapport van de Rotterdamse politie over de noodzakelijkheid van een bewaarplicht. Nu de minister in antwoord op Kamervragen heeft aangegeven dat het rapport ‘niet representatief’ is, blijft de vraag open waar Donner de noodzakelijkheid dan op baseert. Donner heeft in het overleg laten doorschemeren dat er geen nieuw onderzoek komt en dat het kabinet dus niet gaat voldoen aan actiepunt 17 uit het actieplan terrorismebestrijding en veiligheid uit 2001: “onderzoek verrichten naar [..] de belemmeringen die de opsporings- en I&V diensten ondervinden door de afwezigheid van bewaarplichten voor historische verkeersgegevens”.

De minister heeft de Kamer verteld dat ervaringen in Groot-Brittanniƫ met een bewaarplicht succesvol zijn en dat de politie aldaar veel baat heeft bij deze maatregel. De minister verzuimde echter de Kamer te vertellen dat Groot-Brittanniƫ geen bewaarplicht kent. Er is slechts een regeling op basis van vrijwilligheid. Providers die niet meedoen, worden geconfronteerd met negatieve publiciteit.

Van het algemeen overleg is (nog) geen stenogram beschikbaar.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.