Gestolen mobieltjes op zwarte lijst

Voorstellen van commissie Franken in de koelkast

Donner heeft geen onderzoeksgegevens verkeersgegevens

Er komen nieuwe voorstellen tot wijziging van de Grondwet met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting, het brief-, telefoon- en telegraafgeheim en het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Bij deze nieuwe voorstellen wil het kabinet rekening houden met nieuwe internationale ontwikkelingen op het gebied van de toepassing van mensenrechten in de informatiesamenleving. De drie reeds bestaande wetsvoorstellen tot wijziging van de Grondwet over deze onderwerpen van het kabinet-Kok II worden niet ingediend bij de Tweede Kamer.

In mei 2000 kwam de commissie Franken met het rapport ‘Grondrechten in het digitale tijdperk’ met daarin concrete wijzigingsvoorstellen voor onder andere de artikelen 7 en 13 van de Grondwet. De commissie had als opdracht om te adviseren over aanpassingen die de Grondwet minder techniek-afhankelijk maken. De huidige artikelen over vrijheid van meningsuiting en vertrouwelijke communicatie noemen de drukpers, de telefoon, brieven en de televisie. De commissie Franken wilde deze grondrechten toepasbaar maken op nieuwe telecommunicatie vormen zoals e-mail en internet. Het kabinet-Kok II baseerde enkele voorstellen tot wijziging van de Grondwet op de adviezen van de Commissie Franken.

De Raad van State adviseert nu om deze voorstellen in te trekken. Als belangrijkste reden hiervoor geeft de Raad van State de voorbereiding in de Raad van Europa van een aanbeveling ‘Human Rights and the Rule of Law in the Information Society’.

Deze aanbeveling wordt naar verwachting medio 2005 gepubliceerd. Bits of Freedom neemt deel aan een werkgroep van Unesco Nederland die een document opstelt en conferentie organiseert ter beinvloeding van deze aanbeveling van de Raad van Europa.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.