Interpay stopt met verkoop adressen

Gestolen mobieltjes op zwarte lijst

Voorstellen van commissie Franken in de koelkast

De 5 aanbieders van mobiele telefonie in Nederland gaan waarschijnlijk een gezamenlijke zwarte lijst aanleggen van gestolen telefoons. Ze maken daarbij gebruik van het unieke nummer dat in elke mobiele telefoon zit, het zogenaamde IMEI-nummer. Bij elk contact met de aanbieder wordt het IMEI-nummer automatisch meegestuurd. De aanbieders toetsen elke oproep voortaan eerst aan de zwarte lijst, zodat er met gestolen mobieltjes in Nederland in ieder geval niet meer gebeld kan worden, ook niet als de dief een simkaart probeert te gebruiken van een andere aanbieder. Het wijzigen van een IMEI-nummer wordt niet langer getolereerd. Minister Donner laat op korte termijn een proefproces aanspannen om te kijken of het wijzigen onder ‘valsheid in geschrifte’ valt, en zal anders een nieuwe verbodsmaatregel uitvaardigen.

De afgelopen jaren weigerden de operators de zwarte lijst in te voeren, onder verwijzing naar de kosten van het inrichten en bijhouden van een landelijke database. Bovendien wilden ze eerst wetgeving die het wijzigen van IMEI-nummers strafbaar stelde, omdat blokkades anders geen effect zouden hebben. In antwoord op Kamervragen in maart en juni 2003 gaf minister Remkes aan dat er al allerlei succesvolle acties werden ondernomen tegen gestolen mobieltjes, zoals het SMS-bombardement van de politie Amsterdam-Amstelland, maar gaf later toe dat een eventuele ‘neerwaartse trend’ in het aantal gestolen GSM’s niet te onderbouwen viel met de Amsterdamse cijfers. Remkes wilde geen overheidsverplichting, maar vond “dat er bij de aanpak van dit probleem belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid ligt bij de mobiele operators.”

Ruim een jaar later is Minister Donner ervan overtuigd dat er snel een zwarte lijst gaat komen. Een haalbaarheidsonderzoek naar de IMEI-database, dat op 27 oktober 2004 aan de Kamer is aangeboden, concludeert dat het wenselijk is om snel tot invoering over te gaan. Donner denkt de operators voldoende onder druk te kunnen zetten om dat vrijwillig en geheel op eigen kosten te doen en kondigt als ‘vervolgstap’ aan: “Een overleg organiseren tussen de Ministers van Justitie en Economische Zaken en de Chief Executive Officers van de operators om gezamenlijke afspraken te maken (…) en om de operators aan te spreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid (…).”

Maandelijks worden er 20.000 mobieltjes gestolen, volgens het rapport. Alleen de allernieuwste, duurste mobieltjes worden uitgerust met een beveiliging tegen het wijzigen van het IMEI-nummer. Waarschijnlijk had diefstalbeveiliging voor de operators tot nu toe geen hoge prioriteit omdat de mobieltjes vrijwel gratis werden weggegeven.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.