Overheid kan fors besparen met open source

Interpay stopt met verkoop adressen

Gestolen mobieltjes op zwarte lijst

Interpay stopt voorlopig met de levering van adresgegevens van bankrekeninghouders aan liefdadigheids- of overheidsinstellingen. Dat heeft minister Zalm van Financiën aan de Tweede Kamer geschreven.

Interpay, die het betalingsverkeer tussen de banken in Nederland verzorgt, mag van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) geen adresgegevens van rekeninghouders meer verstrekken voor direct-marketingdoeleinden.

Het CBP had een klacht ontvangen van iemand die op haar privé-adres post had ontvangen van een landelijke bekende charitatieve stichting. De post was geadresseerd aan haar overleden moeder en bleek door de stichting retour ontvangen. De stichting liet adressen van donateurs vergelijken met het Interpay bestand met alle adressen van rekeninghouders. Op die manier kon de stichting (voormalige) donateurs opnieuw aanschrijven. De klaagster had de rekening van haar moeder naar haar eigen adres laten overschrijven en ontving daarom de bedelbrief.

Volgens de uitspraak van het CBP mag Interpay alleen adressen verstrekken om de ontvangst van een individuele donatie of betaling te kunnen verifiëren of reconstrueren. “In de onderhavige situatie is gebleken dat de stichting het adres van verzoekster heeft verkregen vanwege het met de hulp van Interpay op systematische wijze schonen van haar relatiebestand voor direct-marketingdoeleinden”, aldus het CBP.

Op de website van Interpay is geen informatie te vinden over de opschorting. Eerder ontkende Interpay via een persbericht dat het adresgegevens verkocht.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.