Donnerabilia

Overheid kan fors besparen met open source

Interpay stopt met verkoop adressen

Wanneer de Rijksoverheid al zijn werkplekken van open source software zou voorzien, kunnen daarmee velen tientallen miljoenen euro’s per jaar bespaard worden.

Minister Brinkhorst zegt dit in antwoord op Kamervragen naar aanleiding van een onderzoek naar het gebruik van open source bij Groningse gemeenten. Het programma Open Standaarden en Open Source Software voor de overheid (OSOSS) heeft een onderzoek laten uitvoeren naar een proof-of-concept project in Marum, Grootegast, Haren, Winschoten en Reiderland. Uit het onderzoek blijkt dat aan het gebruik van open source weliswaar migratiekosten zijn verbonden maar dat de investeringen (hardware en licenties) veel lagere kosten met zich meebrengen.

Het rapport noemt drie belangrijke argumenten voor de overstap op open source. Ten eerste de discussie over de grote afhankelijkheid van bepaalde softwareleveranciers. Ten tweede de wens om eenvoudiger gegevens uit te wisselen door te werken met zogenaamde Open Standaarden (vastgestelde standaarden waaraan softwareleveranciers zich committeren). En ten derde de wens om gemeenschapsgelden op een juiste, weloverwogen manier te besteden.

Een van de constateringen in het rapport is dat naar het oordeel van de betrokken gemeenten OpenOffice.org een goede vervanger voor MS Office; de meeste bestaande bestanden zijn met kleine aanpassingen te gebruiken in OpenOffice.org.

Minister Brinkhorst is nog voorzichtig en vraagt zich af of het onderzoek wel representatief is.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.