Voorlichtingscampagne identificatieplicht

OM eist loggegevens van Indymedia

Politiek machteloos tegen zombie-netwerken

Het Openbaar Ministerie vordert van de website Indymedia.nl loggegevens. Het OM eist de gegevens vanwege een recente posting over het Kamerlid Geert Wilders waarin deze door de ‘Internationale Stalinisten’ met de dood wordt bedreigd. Met behulp van de loggegevens wil het OM de identiteit van de afzender achterhalen.

De basis voor de vordering wordt gevormd door de artikelen 126n en 126u strafvordering die op 1 september in werking zijn getreden via de Wet vorderen gegevens telecommunicatie. Deze artikelen geven echter alleen de mogelijkheid om gegevens te vorderen bij aanbieders van telecommunicatiediensten en -netwerken. Een officier van justitie kan hiermee loggegevens vorderen bij een provider die toegang biedt tot het internet maar niet bij een publicatiemedium op internet. Daarmee lijkt de vordering een verkeerde interpretatie van de nieuwe wettelijke bevoegdheden.

Het OM heeft aan Indymedia.nl laten weten dat zij verplicht is om loggegevens drie maanden te bewaren. Een algemene bewaarplicht voor verkeersgegevens bestaat echter niet in Nederland. De enige bewaarplicht uit de Telecommunicatiewet heeft betrekking op aanbieders van pre-paid GSM en zeker niet op internet.

Indymedia.nl zegt geen loggegevens bij te houden van publicaties die op de website worden gepost. Indymedia heeft het OM laten weten medewerking aan de vordering te weigeren.

Of deze weigering verstandig is, valt nog te bezien. Indymedia.nl had er mogelijk verstandiger aan gedaan om de rechtsgrondslag van de vordering aan te vechten en tevens kenbaar te maken dat zij niet aan de vordering kan voldoen omdat de gevraagde gegevens niet voorhanden zijn.

Een Rechter-Commissaris heeft op basis van artikel 125i strafvordering wel de mogelijkheid om loggegevens in beslag te nemen. Dit is een veel zwaarder middel, maar de wettelijke mogelijkheid bestaat in elk geval wel. Uiteraard heeft beslagname geen zin wanneer de gegevens niet aanwezig zijn.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.