OM eist loggegevens van Indymedia

Politiek machteloos tegen zombie-netwerken

Donner twijfelt niet aan houdbaarheid auteursrecht

In antwoord op Kamervragen van Gerkens (SP) laat minister Brinkhorst weten dat hij weinig kan doen tegen zombie-netwerken. Zombies zijn slecht beveiligde PC’s van nietsvermoedende internetgebruikers die door middel van virussen geschikt zijn gemaakt voor spamverzending. Een zombie-netwerk kan uit vele duizenden PC’s bestaan en ook gebruikt worden voor zogenaamde ‘distributed denial-of-service’ (DDOS); aanvallen om webservers plat te leggen door grote aantallen gelijktijdige verzoeken.

“Het feit dat deze praktijken plaatsvinden is niet nieuw, maar het verschijnsel neemt wel in omvang toe”, aldus Brinkhorst. De minister kan echter geen schattingen doen over de omvang. Hij bevestigt echter de rol van zombies in het versturen van spam. “Van de sinds 19 mei 2004 (het tijdstip van inwerkingtreding van de wettelijke anti-spam bepalingen in de Telecommunicatiewet) bij OPTA ingediende klachten over spam lijkt een ruime meerderheid van de ontvangen spam verzonden te zijn vanaf zombie-computers.”

De minister wil vooral het strafrecht en voorlichting inzetten tegen de dreiging. De KLPD heeft volgens Brinkhorst voldoende kennis om daders op te sporen. Bovendien wil de minister de website Surf op Safe vernieuwen om zo het publiek voor te lichten over veiligheid op internet. De benodigde fondsen voor de voorlichting wil de minister via een Europese subsidie binnenhalen. “Juist over praktijken als het creĆ«ren van zombie-netwerken, maar ook bijvoorbeeld over spoofing en phishing zal meer voorlichting worden gegeven”.

De antwoorden van Brinkhorst staan in contrast met zijn visie op de bestrijding van spam die hij in februari van dit jaar naar de Tweede Kamer stuurde. In deze ‘spambrief’ schetste Brinkhorst nog de contouren van een Europese samenwerking. Maar daar is nu weinig van te zien. Ook de destijds aangekondigde publiek-private samenwerking komt in de recente Kamerantwoorden niet meer terug.

Het gevaar dat uitgaat van zombie-netwerken bleek recent bij het platleggen van overheid.nl. Burger@overheid, dat een betere digitale dienstverlening van de overheid probeert te bewerkstelligen, bekritiseert in een brief aan minister Donner de gebrekkige reactie van de overheid op deze DDOS-aanval. Niet alleen bleken technische tegenmaatregelen moeizaam van de grond te komen, ook liet het Openbaar Ministerie weten de daders niet te gaan vervolgen. “Een overheid die zo laks op dit incident reageert, doet zichzelf tekort en neemt haar eigen beleid niet serieus”, aldus een brief van Burger@overheid aan minister Donner.

Bits of Freedom heeft zitting in het forum dat Burger@overheid begeleidt.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.