Serienummers in kleurenprinters

Voorlichtingscampagne identificatieplicht

OM eist loggegevens van Indymedia

De overheid begint komende week met een voorlichtingscampagne over de naderende identificatieplicht.

Vanaf 1 januari 2005 moet iedereen vanaf 14 jaar een identiteitsbewijs kunnen tonen wanneer een opsporingsambtenaar hierom vraagt. Naast een folder met algemene informatie komt er ook een campagne met posters en radiospotjes speciaal gericht op jongeren tussen de 14 en 18 jaar die nu nog geen identiteitsbewijs bezitten. Zij worden aangespoord om voor 1 januari bij de gemeente een paspoort of identiteitskaart aan te schaffen.

De folder over de identiteitsplicht maakt al meteen duidelijk dat de toonplicht, waartoe de nieuwe wet verplicht, in de praktijk zal worden uitgelegd als een draagplicht. “Zorg dat u altijd een geldig identiteitsbewijs bij u hebt”, aldus een kop in de folder.

De folder maakt ook duidelijk dat niet alleen de politie om het identiteitsbewijs kan vragen: “De politie en marechaussee mogen u naar uw identiteitsbewijs vragen. Ook toezichthouders mogen dat. Toezichthouders zijn ambtenaren die de naleving van bepaalde wetten controleren, bijvoorbeeld boswachters, belastinginspecteurs en milieu-inspecteurs.”

Automobilisten moeten volgens de folder een rijbewijs en een paspoort dragen: “Als u uw rijbewijs moet inleveren, bijvoorbeeld wegens te hard rijden of alcoholgebruik, moet u zorgen dat u zich met een paspoort of identiteitskaart kunt identificeren.”

In de folder wordt geen draagvlak gezocht voor de identificatieplicht, bijvoorbeeld door het onderbouwen van het nut ervan. Volstaan wordt met de vaststelling dat de identificatieplicht veiligheid brengt. “De overheid werkt hard aan een veilig Nederland, aan het terugdringen van criminaliteit en overlast. Een van de maatregelen die de overheid genomen heeft, is uitbreiding van de identificatieplicht.”

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.