Start US-VISIT voor Nederlandse reizigers

Onrust over digitaal scholieren dossier

Interpay geeft adressen door

De gemeente Almere is gestart met het project Digitaal Doorstromen waarbij gegevens van basisschool-leerlingen in een digitaal bestand worden verzameld. Middelbare scholen waar de kinderen worden aangemeld voor vervolgonderwijs, kunnen deze gegevens online bekijken. Het versturen van papieren formulieren is hiermee verleden tijd.

“De bedoeling is dat de doorstroom van basisschool naar voortgezet onderwijs administratief vereenvoudigd wordt en dat alle ‘relevante informatie’ over kinderen overgedragen wordt aan de nieuwe mentor. Die informatie bestaat niet alleen uit Cito-scores en andere toetsgegevens, maar ook uit opmerkingen over de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind, de echtscheiding van de ouders, ruzietjes, druk gedrag, blauwe plekken of een bleek smoeltje”, aldus de site van Ouders Online waar het nieuwe systeem zeer kritisch wordt besproken.

Ouders Online wijst op de mogelijk slechte beveiliging van de online gegevensopslag, de gebrekkige informatievoorziening aan ouders over doel en procedures rondom de opslag en het ontbreken van een privacy protocol.

De Digidoor projectleider geeft toe dat tijdens de opzet van het project niet is nagedacht over de privacy wetgeving. Ook is er bij de projectleider onduidelijkheid over inzagerecht van ouders en het vernietigen van dossiers nadat leerlingen de school verlaten hebben. Over de veiligheid van de site blijkt hij zelf ook niet tevreden. “Zoiets is een proces. De applicatie is ontwikkeld door studenten. Als we dit door professionals hadden laten bouwen, was het onbetaalbaar geweest. De website is dan wel niet veilig genoeg, maar dat betekent nog niet dat hij onveilig is.”

Volgens Ouders Online gaat het CBP een onderzoek instellen naar Digidoor.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.