Glurende bewakers

Start US-VISIT voor Nederlandse reizigers

Onrust over digitaal scholieren dossier

Vanaf 30 september worden Nederlandse reizigers bij aankomst in VS onderworpen aan een nieuwe controle. Er wordt een foto genomen en hun vingerafdrukken worden gescand. De maatregelen zijn onderdeel van het US-VISIT programma voor de Visa Waiver landen.

Reizigers uit de Visa Waiver landen, waaronder de meeste EU landen en ook Nederland, hoeven geen visum voor de VS aan te vragen. Oorspronkelijk was het de bedoeling van de VS om van passagiers uit de zogenaamde Visa Waiver landen biometrische paspoorten te eisen. Voor landen zonder biometrische paspoorten zou dan alsnog een visum plicht worden ingevoerd. Inmiddels is gebleken dat het voor de EU landen ondoenlijk is om op de gestelde korte termijn biometrische paspoorten te ontwikkelen. Daarom gaan de VS nu zelf biometrische kenmerken van onder andere Nederlandse passagiers afnemen, controleren en opslaan.

De privacy-verklaring voor het opnemen van de biometrische kenmerken is op z’n minst mager te noemen. Zoals gebruikelijk bij privacy policies van de Amerikaanse overheid zijn privacy-inbreuken vrijwel alleen gedefinieerd als niet-geautoriseerde toegang. Daarom bevat de verklaring vooral een uitputtende opsomming van wie er tot de gegevens toegang hebben. Behalve Homeland Security zijn dat: “federal, state, local, tribal, and foreign government law enforcement agencies”. Over de bewaartermijn van de gegevens geeft de privacy-verklaring ook al weinig uitsluitsel: “How long is information retained? Personal information collected by US-VISIT will be retained and destroyed in accordance with applicable legal and regulatory requirements”.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.