XS4ALL geeft 1 miljoen uit aan aftappen

Internet-provider XS4ALL heeft 1 miljoen euro moeten investeren in het aftapbaar maken van haar netwerk. Dat staat in het privacy-jaarverslag van de provider.

Telefoon- en internet bedrijven zijn wettelijk verplicht hun netwerk aftapbaar te maken voor politie en inlichtingendiensten. Voor deze investeringen krijgen zij geen vergoeding van de overheid. Voor het uitvoeren van een tapbevel krijgen de providers wel een administratieve vergoeding. Voor XS4ALL bedraagt die vergoeding 1364 euro per tap. Volgens het verslag is de provider sinds april 2002 volledig aftapbaar.

Het jaarverslag bevat een overzicht van de verschillende vormen van gegevensverwerking door XS4ALL. Ook wordt de afhandeling van tapbevelen en vorderingen van naam-adres-woonplaats gegevens beschreven. Het verslag beschrijft ook fouten bij het uitvoeren van de vorderingen. “Het gaat dan met name om de handmatige, niet-elektronische afhandeling van verzoeken, die onduidelijkheid in het verzoek of bevel opleveren. Een slecht leesbare fax of het omwisselen van twee cijfers zijn de meest voorkomende oorzaken.”

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.