Wet openbaarheid bestuur moet op de helling

Winkelier mag geen foto 'winkeldief' ophangen

Politie-rapport ondergraaft Kabinetsstandpunt verkeersgegevens

Een Amsterdamse tabakszaak heeft van de rechter een verbod gekregen om nog langer een foto van een 79-jarige vermeende winkeldief in de etalage op te hangen.

De demente en bejaarde vrouw had een drietal tijdschriften uit de winkel meegenomen zonder betaling. Vervolgens was zij door de eigenaar van de tabakszaak buiten de winkel aangehouden en overgedragen aan de politie. De winkelier heeft daarna een foto van de vrouw, afkomstig van de bewakingscamera in de winkel, in de etalage gehangen met de tekst ‘deze vrouw heeft hier gestolen’. De eigenaar weigerde de foto te verwijderen nadat de familie van de vrouw vertelde dat zij dement was.

De winkelier verklaarde voor de rechtbank dat de vrouw impliciet toestemming heeft gegeven voor het gebruik van de foto omdat in de winkel duidelijk sprake is van cameratoezicht. De rechtbank heeft dit verweer verworpen. Het ophangen van de foto met tekst heeft “een diffamerende en stigmatiserende effect” en is volgens de rechter in zekere zin ook bedoeld als straf. Daarmee is het een vorm van eigenrichting. Het speelt volgens de rechter geen rol of de vrouw gestolen heeft, dan wel dement is. “Eigenrichting is in het wettelijke systeem niet toegestaan, het is aan de strafrechter om te bepalen of de gedragingen van [eiseres] op 14 juli 2004 te kwalificeren zijn als diefstal [..]”.

De rechter bepaalde bovendien dat het ophangen van de foto in strijd is met de Auteurswet en de Wet bescherming persoonsgegevens. De winkelier is veroordeeld tot het ophangen van een rectificatie in de etalage.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.