Identificatieplicht voor spuitbussen?

Wet vorderen gegevens telecommunicatie in werking

Negentig organisaties tekenen verklaring tegen bewaarplicht

Justitie kan zonder tussenkomst van een rechter verkeersgegevens opvragen en iedere opsporingsambtenaar mag de identiteit van een telecommunicatiegebruiker opvragen. Dat is het gevolg van de inwerkingtreding van de Wet vorderen gegevens telecommunicatie op 1 september.

Door deze nieuwe wet vorderen gegevens telecommunicatie mogen alle opsporingsambtenaren naam, adres en woonplaats (NAW-gegevens) van abonnees opvragen bij telefoon- en internetaanbieders, ook van personen die niet verdacht zijn. Een officier van Justitie mag verkeersgegevens opvragen. Voor 1 september was de regel dat voor het opeisen van NAW en verkeersgegevens een machtiging nodig was van een rechter-commissaris.

De wet vorderen gegevens telecommunicatie definieert niet wat precies verkeersgegevens zijn. Daarvoor komt de minister nog met een aparte regeling (AMvB). Donner heeft aangegeven dat verkeersgegevens gelijk zijn aan ‘inhoud’ als het gaat om url’s waarin inhoudelijke zoektermen zijn opgenomen. Verder blijft de bevoegdheid tot het opvragen van verkeersgegevens beperkt tot mobieltjes waarmee daadwerkelijk gebeld wordt. Mobieltjes die ‘stand-by’ staan, mogen dus niet permanent worden gevolgd. Ook is het afgelopen met de vrijwillige verstrekking van gegevens door telecommunicatieaanbieders. Alle verstrekkingen dienen volgens het nieuwe regime te verlopen.

De nieuwe wet verplicht de telefoon- en internetaanbieders niet om verkeersgegevens te bewaren maar regelt alleen de toegang tot de gegevens die beschikbaar zijn. Het kabinet steunt echter wel het EU voorstel voor een bewaarplicht verkeersgegevens. Dat voorstel verplicht telefoon- en internetaanbieders verkeersgegevens op z’n minst een jaar lang te bewaren.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.